Публикация

И пътуването разболява


Болестта на движението е комплекс от прояви, който включва световъртеж и отпадналост, гадене, придружено от стомашен дискомфорт с повръщане. Тя се причинява от често повтарящо се под остър ъгъл праволинейно ускорение или забавяне на скоростта на движението.

Индивидуалната чувствителност към болестта на движението варира много. Тя е по-честа при жените и проявите й са в размер от 1% при летене със самолет - до близо 100% при плаване с кораб в бурно море, както и при рязко спадане на теглото (безтегловност) по време на пътуване във въздушното пространство.

Първичната причина е силното дразнене на вестибуларния апарат

(органа на равновесието, намиращ се в човешкото ухо) от движението. По нервните пътища се активира вторично центърът на повръщането в мозъка. Болестта на движението може също да се развие при дразнене на органите на вестибуларните, зрителните или пространствени възприятия, когато картината на движението се различава от предишната и когато движението е очаквано, но още не е изпитано. Такъв е случаят с гледането на бързо движение по телевизионния екран или на киноекран.

Зрителни стимули - например като хоризонтално движение, лоша вентилация - помещения с дим, пушек или въглероден окис, както и емоционални фактори - страх, напрегнатост, могат заедно с движението да ускорят проявите на заболяването.

Приспособяването при пътуване в пространството, заедно със съпътстващата го загуба на тегло (т.н. нулева гравитация или състояние на безтегловност) са също една от причините за възникването на болестта. Това състояние намалява работоспособността на космонавтите през първите няколко дни от пътуването в космическото пространство, но постепенно организмът им свиква.

Гаденето и стомашните оплаквания са характерни прояви на заболяването

Повръщането също често се среща. Всички те могат да бъдат предшествани от прозяване, хипервентилация (учестено и дълбоко дишане), повишено слюнкоотделяне, бледност, обилно студено потене и сънливост. Към тези симптоми могат да се прибавят още аерофагия (поглъщане на въздух), замаяност, главоболие, умора, слабост и невъзможност за концентрация.

Болка, намаляване на дишането, както и зрителни или говорни нарушения отсъстват. При по-дълготрайно движение човек може да свикне и да се приспособи адекватно. Продължителната болест на движението, протичаща с обилно повръщане, рядко може да доведе организма до състояние на обезводняване с развитие нахипотония (ниско кръвно налягане), изтощение и депресия.

Понякога мозъчно-съдови увреждания (като мозъчен инсулт или преходни исхемични прояви) могат да наподобяват болестта на движението.

Съществуват няколко начина за овладяване на пристъпите, които са по-ефективни, когато се употребяват за предпазване от появяването на болестта.

Освен взимането на медикаменти, хората трябва да намалят до минимум излагането на риск по време на пътуване чрез избирането на позиция, където движението е най-малко - в средата на кораба, затворена до водната линия, при крилете на самолета и т.н. Ако се пътува в моторно превозно средство, шофирането или возенето отпред е най-подходящо. Пътуване с вдигнато високо лице трябва да се избягва. Лежането по гръб или полуповдигнатата поза е подходяща за такава цел. Дълбоко и учестено дишане понякога помага за предпазване от настъпването на болестните прояви.

Четенето по време на движение не се препоръчва. Запазването на оста на гледане под ъгъл от 45 градуса над хоризонта и задържането на погледа върху неподвижни обекти, помага.

Алкохолното и хранително натоварване на организма, преди и по време на пътуването, увеличават вероятността от настъпването на болестта.

 

Коментари