Публикация

Марихуаната - нож с две остриета

Марихуаната е наркотикът, който най-често се използва епизодично, без да има научни доказателства, че води до социална или психическа дисфункция.


При нея може да е налице един лек синдром на отдръпване (отказване), подобно на този при бензодиазепините. Хора, които често пушат марихуана, при спиране споделят, че страдат от нарушен сън и нервност.

В САЩ и Европейския съюз марихуаната често се приема под формата на цигари от цъфтящите върхове и листа на изсушеното растение (т.нар. индийски коноп) или още като хашиш, което представлява пресована смола, получена от растението. Дронабинолът - синтетична форма на тетрохидроканабинола (главна активна съставна част на марихуаната) се използва за лечение на гаденето и повръщането при химиотерапията за лечение на тумори, за повишаване на апетита при болни от СПИН. Тази форма не се продава на улицата.

Пушенето на марихуана довежда до състояние на замечтаност, при което идеите изглеждат несвързани, неочаквани и свободно течащи. Времето, цветът и пространствените възприятия могат да бъдат променени. Общо се създава едно висше усещане за блаженост и отпускане. Тези ефекти траят 2 до 3 часа след вдишването на наркотика.


Няма убедително доказателство за продължителен ефект на махмурлук след прекалената му употреба .

При пушещите марихуана се срещат често тахикардия, зачервяване на очната лигавица и изсъхване на устата. Много от психическите ефекти са в началната фаза на приемане на наркотика. При някои се срещат реакции като паника и параноя, които по-късно изчезват. Възможностите за общуване и движение са до наслада... за не повече от 3 часа намалени, дълбоките възприятия и пътища за провеждането им са увредени, а чувството за време е засегнато с всички рискове, произтичащи от това - шофиране, работа със сложно оборудване и т.н. Апетитът често се увеличава. Психичните симптоми могат да бъдат изострени и техните прояви дори е възможно да се засилят до шизофренични, особено при пациенти, лекувани с антипсихотични лекарства.

Критиците на употребата на марихуана привеждат като пример много научни данни относно страничните й ефекти, но повечето от тези претенции, засягащи тежкото биологично въздействие, са непотвърдени. Доказателствата за вредата са редки дори сред относително много употребяващите наркотика, и в области, в които се провеждат интензивни изследвания, като имунологичните и репродуктивните функции. Обаче пушачите на марихуана в големи дози развиват белодробни симптоми (епизоди на остри бронхити, хрипове, кашлица и увеличение на храчките), а белодробните функции могат да бъдат увредени.

Такива засягания са предизвикани от големи промени на въздушните пътища, но дори ежедневните пушачи не развиват белодробна обструктивна болест. Белодробен рак не е открит при хора, които пушат само марихуана, вероятно защото при тези цигари се вдишва по-малко дим, отколкото при пушенето на обикновени цигари, а пушекът съдържа по-малко канцерогенни съставки.канабис,  

Обаче биопсията (взимането на материал за хистологично изследване - б.р.) на бронхиалните тъкани понякога показва преканцерозни промени, така че рак може да се образува. В много малко случаи може да се стигне до намаление на познавателните функции на нервната система.

Ефектите от пренаталната (по време на бременност - б.р.) употреба на марихуана върху здравето на новородените не са още добре изучени. Отбелязвани са случаи с намалено тегло на бебетата. Тетрохидроканабинолът се секрети в майчиното мляко, затова е хубаво бременните жени и кърмачките да избягват употребата на марихуана.

Понеже метаболитите на канабиса продължават дълго да съществуват в организма, уринните тестове могат да остават положителни за дни или седмици след спирането на употребата му.  

Коментари