Публикация

С кафето не бива да се прекалява


Въпреки доказано стимулиращия ефект на кафето, с него трябва да се внимава. Кофеинът действа като допинг, с който бързо се свиква и с течение на времето се развива определена физическа и психическа зависимост. Следва повишаване на дневната доза, което води до нежелани реакции в организма. Кафеманите стават нервни, а понякога дори започват да треперят.

Освобождаването на складираната захар натоварва много ендокринната система. Всекидневното пиене на кафе с години води до натрупване на кофеин в големи количества в мастната тъкан. Това вещество лишава организма от витамините от групата В и от витамин С, а така също от цинка и калия. Кафето причинява засилване на киселинността в стомашно-чревния тракт, а кофеинът пречи на репликацията (б.р. - възпроизвеждането) на ДНК.

Кафето не е подходящо при хора с нарушена мастна обмяна с високо ниво на холестерина - може да повиши нивата им в организма, тъй като в самите кафеени зърна се съдържат мастни киселини. Намалява и усвояването на желязото от храната, тъй като се свързва с него в трудно разтворими комплекси в стомаха и червата. Влияе и на появата и развитието на остеопороза при жените поради увеличеното отделяне на калций с урината.

Така че с това всекидневно удоволствие не трябва да се прекалява - не повече от две чаши дневно.

Коментари