Публикация

Подарете комфорт на тялото си!


Д-р Румяна Станоева е специалист по физикална медицина и рехабилитация. Практикува лазерна и мануална терапия, акупунктура и източна медицина в 15 ДКЦ - София. Обича да се разхожда и да пътува. Дразни се от агресията.

Д-р Станоева, практикувате акупунктура и мануална терапия, интересувате се от източна медицина. Това научи ли ви да обръщате повече внимание на тялото си и на неговия комфорт?
О, да! Всичко, което съм научавала през тези години, по някакъв начин се е отразявало на личността ми, а също и на работата ми.

Смятате ли, че българинът е свикнал да си подарява релаксиращи процедури?
Българинът не умее да мисли и да се грижи за себе си, за съжаление. При мен идват хора, които с гордост заявяват, че са се занемарили. Причините са или защото са работохолици, или защото се грижат за децата и близките си и се чувстват длъжни да работят повече.

Какви са най-често диагнозите, които констатирате?
Много са пациентите с увреждания на опорно-двигателния апарат, мускулатурата, с костно-ставни проблеми, след травми. Покрай това, заради което са дошли, намирам съпътстващи хронични проблеми: некоригирано плоскостъпие с един съществуващ дълго време дисбаланс, наднормено тегло, отпусната мускулатура.

- Когато говорим за релакс, нека споменем ЗРА, може би не всички знаят какво е това?
ЗРА е съкращение от гръцките думи запа, рег, адиа, което означава здраве чрез вода. Ние, българите, сме облагодетелствани от това, че живеем в страна с много лековити минерални извори и е срамно, че не ги използваме. Не е необходимо да ходим в скъпи центрове, близо до всяко населено място има минерални извори, достъпни за всеки. И това е една необходимост за съвременния човек - натоварен, поизнервен, обездвижен. Трябва колкото е възможно по-често да изпитваме съживяващия допир на водата, и то по най-приятния за нас начин.
Един е добър плувец, друг може само да се облива с вода, трети - да ползва подводни масажи гимнастика. Елементарното, което може да се направи в горещините, е един голям леген със слънчева вода на южния балкон. Поставяме го сутрин, и вечер, когато се приберем, се обливаме с тази заредена със слънчева енергия вода. Има една думичка, която сме позабравили - закаляване. То включва въздушни бани, обливания, обтривания с влажни кърпи, четкови масажи. Това всеки може да го направи вкъщи. И не струва пари.

Нека поговорим за релаксиращите процедури не на вече болния човек, а на този с болкови симптоми.
Не всеки има желание да се занимава с фитнес, но ние можем да изготвяме лични програми за раздвижване. Правят се на базата на това, което конкретният човек може да изпълнява. Но изискването е да практикуват упражненията веднъж дневно, или три пъти седмично.

Разкажете за процедурите, които предлагате.
Във физикалната терапия има много средства без никакви противопоказания, или с много малко такива. Работим с магнитни полета, ултразвук, с нискочестотни токове, с високочестотни полета, много електропроцедури, различни по вид, по честота, по сила на тока... Всичко е конкретно ориентирано към пациента. Но това, което правим по отношение на масаж или отпускащи процедури, комбинирано по необходимост с електролечение, е много по-добро. Това са частични или цели процедури със или без контактни масла. Като говорим за масажни масла, напоследък имам прекрасни впечатления от един продукт, който излезе скоро на пазара и е изцяло приготвен от традиционни индийски и тибетски билки, съчетани с етерични масла. Този продукт се казва Неокс. Той е в две форми - крем и масло. Това, че носят едно и също име, не означава, че имат едно и също действие. Кремът се добива от 5 вида лечебни растения, от които всяко едно се използва поотделно и в съвременната, и в традиционната медицина. Той има изключително добро приложение във физиотерапията при болка, следтравматични състояния, при проблеми със ставите, мускулатурата. Маслото, което може да бъде използвано и като масажно, има много по-широко приложение при здравите хора.

При този релаксиращ момент, за който говорим днес...
Да, то може да бъде използвано преди и след тренировка и друго физическо натоварване, тъй като има изключително добър ефект, отпускащ мускулния спазъм; подобрява оросяването, има болкоуспокояващ ефект. Ако се на мажем с него, когато ни предстои мускулно натоварване, изобщо не се стига до болка и мускулна треска. А това е много хубаво за нас, обездвижените съвременни хора, които решаваме в събота и неделя да направим нещо повече за тонуса и раздвижването си. Неокс е изключително удобен за приложение, има приятен аромат, не цапа, много лесно попива, много бързо се втрива. Напоследък в сериозни медицински издания излязоха доста публикации на колеги, които работят с него. Аз мога да потвърдя от собствен опит, че това е едно изключително ефикасно средство. За разлика от крема, маслото съдържа още повече билки -14, традиционно използвани още от хората, практикували Аюрведа. Това е най-древното индийско познание за лечението и за човека.
При използването на Неокс се подобрява трофиката на хранене на мускулатурата, както и кръвооросяването, човек се чувства по-комфортно. Така че, бих посъветвала хората, след като са спортували, плували в басейн или са се полели с една слънчева вода, когато седнат да си починат, да се намажат с нещо, което да им ухае приятно, да се отпуснат и да се почувстват по-добре.

Коментари