Публикация

Как да опазим детското зрение


Детското зрение се развива напълно до шестата-седмата година и това е времето, през което то може най-лесно да се променя въз основа на мозъчната пластичност. Когато дълго време не се използва дадена структура от зрителната система, отговорната за нея зона в мозъка закърнява и не може да моделира повече действието й.

Поради този факт най-ценното, което един родител може да направи за своето "проглеждащо" дете, е да го заведе на профилактичен очен преглед, за да могат да бъдат избегнати необратими зрителни смущения.

Д-р Виолета Чернодринска, главен асистент в Детското очно отделение на УМБАЛ „Александровска”, препоръчва първият профилактичен преглед на нормално родени деца да бъде направен до първата година. При недоносените поради риск от ретинопатия, това трябва да стане веднага след изписването на пеленачето.

По света профилактиката на очите отдавна е задължителна - както ваксините и имунизациите. Прави се веднага след раждането на детето, на 3-годишна възраст, преди 1-ви клас и след това всяка година.

В България от доста време няма лекари в детските градини, нито в училищата. Затова профилактиката и здравето на децата са оставени в ръцете на общопрактикуващите лекари и, разбира се, на отговорността на родителите.

Допълнителен проблем е, че броят на специализираните детски офталмолози е ограничен. Детското очно отделение в „Александровска” е единственото специализирано отделение за деца с очни проблеми в страната. В него всяка година се диагностицират, лекуват и оперират около 800 деца.

Д-р Чернодринска заяви, че все пак напоследък профилактичните прегледи са зачестили. Тя обясни за усилията на акад. Петя Василева и доц. Грета Алексиева, които от тази година работят върху проект за профилактика на детското зрение. Той включва извършване на прегледи в детски градини със специален уред - авторефрактометър. Използването му позволява изследването да се извърши без предварително разширяване на зеницата.

Съществува и друга, всекидневна профилактика, приложима както за децата, така и за възрастните: да бъде ограничено използването на компютъра или продължителното излагане на слънце.

Все по-дългото стоене пред компютъра води до т.нар. синдром на "сухото око". Той е свързан с бързо уморяване на окото, изсъхване, раздразване, придружено с болки в главата и проблеми при фиксирането на обекти. За да се избегне това, екранът трябва да бъде поставен на 50-60 см от очите, трябва да се премигва повече и да се правят паузи, през които погледът да се насочва към далечни предмети.

А за разходките в планината и по плажа са препоръчителни, направо задължителни, слънчевите очила и шапката, тъй като опитът на д-р Чернодринска показва, че все повече зачестяват алергичните конюнктивити, предизвикани от слънцето.

Коментари