Публикация

Кога се прибягва до имуностимулатори?


Много родители в днешно време се питат дали правят най-доброто за здравето на своите деца. Голяма част от тях се колебаят дали да не прибегнат и до употребата на допълнителни имуностимулиращи средства. Оказва се обаче, че няма по-ефикасен начин да се укрепи организмът на детето от това, то да бъде насърчавано да спортува и да прекарва повече време на открито.

Според проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН,  здравословният начин на живот и пълноценното хранене заместват нуждата от имуностимулатори при подрастващите. Ако двата компонента се съчетаят и със спорта, който е особено благоприятен в тази възраст, детето има всички шансове да се предпази от редица неприятни заболявания. Спортуването помага и за премахването на един от най-големите проблеми на съвременния глобализиран и технологичен свят - обездвижването.

Непрекъснатото стоене пред телевизора или компютъра често е причина за влошаване състоянието на имунната система. Самото обездвижване има отношение както към някои заболявания, така и към тяхното протичане. За да имате здрави и жизнени деца, добре е от ранна възраст да развиете у тях любовта към спортове като плуването, леката атлетика, футболът и други, препоръчва проф. Гълъбов.

Разбира се, съществуват и частни случаи, при които е наложително да се стигне до употреба на имуностимуланти. Ако например детето често страда от бронхит или лесно вдига висока температура, вследствие възпаления на сливиците, се налага родителите да прибегнат към допълнителни средства. При такава ситуация проф. Гълъбов допуска употребата на Бронховаксом, Респивакс, Есберитокс N и др., защото чрез тях може да бъде стабилизирана имунната система на детето срещу възможни инфекциозни заболявания.

Ако искате да сте сигурни, че детето ви няма да пропуска ценни уроци в училище, заради сезона на гриповете, който се задава, препоръчително е да го ваксинирате. Въпреки гласовете, които се надигнаха срещу детските ваксини напоследък, те си остават един от най-ефикасните и доказани начини за предотвратяване на грипа и респираторните заболявания.

При грипна епидемия и случаи на заболявания в семейството или училището, проф. Гълъбов съветва децата над 7-годишна възраст да приемат ежедневно противогрипния препарат Ремантадин.

Коментари