Публикация

Цигарите трайно поразяват клетките


Канадски учени от Центъра за изучаване на рака във Ванкувър развенчаха мита, че организмът на човек, отказал цигарите, може да се възстанови напълно, съобщава РИА Новости. Даже при пушачите, отказали се от вредния навик преди десетки години, клетките на дихателните пътища продължават да носят пораженията от цигарения дим. Техният генетичен материал се оказва безвъзвратно увреден. Пушенето нанася непоправими щети и на гените, отговарящи за синтеза на важните белтъчини.

Главният извод от проведеното изследване е: отказвайки се от цигарите, човек се спасява от сърдечно-съдови заболявания. Но, шансът да го сполетят други болести, не изчезва.

Списание Nature пише, че някои гени у бивши пушачи все пак се връщат в нормалното си състояние, но останалите никога няма да бъдат същите.

Резултатите от изследването съвсем не твърдят, че е безполезно да се откажете от цигарите. Продължителното пушене нанася допълнителни щети на човешкия организъм. Така че, естествено, трябва да се откажете от вредния навик.

Но най-добре е изобщо да не го подхващате.

Коментари