Публикация

Пристрастяването може да се преодолее


Амфетамините се приемат под формата на хапчета, инжектират се, смъркат се или се пушат. Те могат да причинят повдигане на настроението, повишена бдителност, будност, концентрация, засилена физическа деятелност и чувство на благополучие.

Продължителната употреба обаче може да доведе до зависимост.

Сред лекарствата, класифицирани като амфетамини, са амфетаминът и метамфетаминът (по-известни като лед, кристал, бързина, каприз или стъкло).

Метамфетаминът, който понякога се използва в медицината, лесно се произвежда незаконно и неговата употреба е станала широко разпространена в Холандия, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Италия и Северна Америка.

Симптоми и признаци на злоупотреба

Остра употреба: Психологичните ефекти на амфетаминовата употреба са подобни на тези от кокаина и включват будност, еуфория, чувство за компетентност и сила. Амфетамините причиняват еректилна дисфункция в мъжете, но увеличават сексуалното желание. Използването им е свързано със сексуално необезопасени практики, а употребяващите ги са изложени на голям риск да получат полово предавани инфекции, включително СПИН.

Хронична употреба: Доказано е, че честото използване на амфетамини причинява смърт на голямо количество мозъчни клетки, като води до зависимост. Поносимостта към различните ефекти на медикамента се развива нееднакво - тахикардията и увеличената будност намаляват, но могат да се появят халюцинации и заблуди (самоизмами). Злоупотребяващите с амфетамин са подложени на по-висок риск от нещастни случаи, защото лекарството причинява възбуда и чувство за величие, последвани от прекомерна умора и сънливост. Взет интравенозно, амфетаминът може да доведе до сериозно антисоциално поведение и да изостри един шизофреничен пристъп.

Дългосрочната употреба на големи дози, приложени венозно или през устата, може да причини параноидна психоза. Тя по-рядко се провокира от една единична висока доза или от повтаряни умерени по количество дози.

Възстановяването от дори продължителна амфетаминова психоза е реално. Даже дезорганизираните и параноични прояви на употребяващи амфетамини хора изчезват бавно, но напълно. Повечето ярки симптоми заглъхват за няколко дни или седмици, но някои обърквания, загуба на паметта и самозаблуждаващи идеи често продължават с месеци. Отказването често е последвано от 2 до 3 дни на интензивна умора, сънливост или депресия.

Повтарящата се употреба на амфетами ни може да предизвика синдром на изтощение, а метамфетаминът е способен да доведе до психоза, при която личността тълкува извратено действията на другите хора, халюцинира и става нереалистично подозрителна. Някои консуматори на медикаменти от този род изживяват продължителна депресия, през време на която е възможно да направят опит за самоубийство. Метамфетами новата употреба също води до смъртни случаи, приписвани на тежка дехидратация, разпространена вътресъдова коагулация и бъбречна недостатъчност. При консуматорите на тези медикаменти се наблюдава висок размер на тежки нарушения в структурата на зъбите, намаляване на слюнкоотделянето, образуване на киселинни разпадни продукти и лоша устна хигиена.

Лечение

При остра употреба:

Хората в остро възбудено психотично състояние с параноидни заблуди, слухови и зрителни халюцинации отговарят добре на фенотиазините. Хлорпромазин от 25 до 50 мг мускулно бързо променя това състояние, но лекарството може да предизвика тежка постурална хипотония. Халоперидолът, приет в доза от 2,5 до 5 мг мускулно е ефективен, рядко предизвиква хипотония, но може да причини алармираща остра екстрапирамидна моторна реакция. Обикновено окуражаването и спокойната невраждебна околна среда са водещи за възстановяването и често са всичко, което е необходимо. Амониевият хлорид, приеман в доза от 1 гр. на 2 до 4 часа, е необходим да подкиселява урината и да ускорява амфетаминовата екскреция.

При хронична употреба: Познавателно-поведенческата терапия (форма на психотерапия) е ефективна при някои пациенти. Понякога, когато амфетамините са спрени, се появява депресия. Ако симптомите й продължават седмици наред, може да се използват антидепресанти.

Коментари