Публикация

Екстази предизвиква параноична психоза


Метил енедиокси метамфетаминът (най-често известен като екстази, Адам или Ева) е амфетаминов аналог. Приема се обикновено под формата на хапчета и има едновременно стимулиращи и халюциногенни ефекти. Ако това става по-продължително време, се стига до зависимост от препарата.

Употребата му води до състояние на възбуда, отпадане на задръжките и засилване на физическото усещане. Подобно на амфетамините засилва енергичността на личността, макар и в много по-ниска степен. За разлика от тях обаче употребата на екстази не се свързва с несигурни сексуални практики и зачестяване на полово предаваните заболявания. Въпреки че токсичните ефекти на този наркотик остават спорни, при него не е установена мозъчна смърт, характерна при приемане на амфетамини. Не са вероятни и ефекти, предизвикани от употреба на екстази с прекъсвания.

Рядко се среща бързо протичаща чернодробна недостатъчност. Но хронична, повтаряща се употреба може да създаде проблеми, подобни на тези при амфетамините. Някои консуматори на препарата развиват параноична психоза.

При честа употреба може да се стигне до намаляване на познавателните способности на хората.

Лечението на зависимост към екстази е подобно на това при амфетамините, въпреки че по-рядко се налага лечение при поемане на свръхдоза.

Коментари