Публикация

Ваксините не разглезват имунната система


Доц. д-р Росица Коцева за признаците на грипа, невъзможността да се създаде трайна защита срещу болестта и митовете за противогрипните ваксини.Доц. Коцева, по какво един човек може да разбере, че е болен от грип?
Болестта е резултат от зараза с респираторен вирус и започва много остро - с повишена температура, хрема, кашлица, обща отпадналост. Но има и респираторни вируси - например коронавирусите и понякога аденовирусите, които дават много лека симптоматика. Такива са и риновирусите - т.н. "вируси на уличната хрема", които са над 100 типа. Те причиняват само лека хрема, без температура и без особена симптоматика. Интересното е, че някои от респираторните вируси (аденовирусите, коронавирусите, реовирусите) дават и чревна симптоматика - болки в корема и стомашни разстройства.

Вече споменахте за температурата. Кои са другите особености на грипния вирус?
Това е един пирогенен вирус. Високата температура е един от водещите симптоми при грипното заболяване. Това важи особено за грипните вируси от тип "А". Те са основните причинители на епидемии и на тежки заболявания. Хората, които спокойно си ходят на работа и леко кашлят, едва ли са болни от грип. Това е сериозно заболяване, което започва за часове и причинява сериозна обща интоксикация на организма. При размножаването на вируса той навлиза в многобройни клетки на респираторните пътища, клетките загиват и продуктите от разпада им довеждат до тази интоксикация. Тя протича с безсилие, висока (до над 40 градуса) температура, болки в малките стави и мускулите, главоболие, болки в очните ябълки. Всички знаят и друга характерна особеност на грипните вируси - те заразяват масово хората в дадени общности и в цели градове, което ние определяме като епидемия.

Какъв е точният механизъм за заразяване с грип?
Заразата става от болен на здрав човек чрез пръски и секрети при кихане и кашляне при тесен контакт между двамата - в стая, зала, в градския транспорт. На улицата трудно ще се заразите, защото вирусът не може да постигне необходимата концентрация на открито.

При ръкуване или ако сме пипали замърсена с грипни вируси дръжка и после докоснем очите или устата си, можем ли да се заразим?
Това е почти невъзможно. Извън организма грипният вирус е изключително неустойчив, не може да живее във въздуха, нито може да живее във всяка клетка например по кожата той не оцелява. Вирусът трябва да попадне за кратко време от един организъм в друг, и то -по епитела на дихателната система, за да причини зараза. Така че прекият контакт е задължителен.

Защо не може да се създаде траен имунитет срещу грипа?
Защото вирусите са много изменчиви. След боледуване от един вирус, човек трудно ще се зарази пак от него, през същия сезон, защото организмът е изработил антитела. Но този вирус после се променя и "излъгва" имунната система, така пак се заразяваме. Затова ваксините за грип трябва да се правят всяка година срещу актуалните щамове, определени от Световната здравна организация.

Какви са митовете, свързани с грипните ваксини?
Ами някои смятат, че ваксините "разглезвали" имунната ни система. Смятам, че това не е така. С тази ваксина ние не вкарваме в организма готови антитела, а антигени, срещу които организмът сам изработва антитела срещу ваксиналния щам. При това с ваксината не се въвежда жив грипен вирус, а само специално обработени антигени, поради което ваксината не може да разболее имунизирания от грипно заболяване, а само да го защити. Така че аз съм привърженик на грипните ваксини и лично ежегодно се ваксинирам. А що се отнася до твърденията, че някой се е ваксинирал, пък после е боледувал от грип, за това има много причини. Първо, ваксината не дава 100 % защита от заразяване. Но, дори да се заразим, заболяването ще протече много по-леко и без тежките усложнения. Има и друго - ваксинираният човек може да се зарази с някои от другите респираторни вируси, а да смята, че е грипно болен.

 

Коментари