Публикация

Черният дроб е лабораторията на човешкото тяло


Д-р Виолета Заркова, спортен лекар, пред Хелт медия за антиоксидантите и хепатопротекторите. Д-р Заркова, какво представляват антиоксидантите и каква е тяхната роля за човешкия организъм?
При нормалния метаболизъм в човешкото тяло, като страничен продукт, се образуват силно реактивни частици, наречени свободни радикали. Антиоксидантите "улавят" свободните радикали и ги обезвреждат. Когато балансът между образуването и разрушаването на свободните радикали е нарушен, организмът ни започва да страда. Настъпват проблеми още на клетъчно ниво - намалява се жизнеността на клетките, започват процеси на преждевременно стареене, появяват се болестни оплаквания. Затова антиоксидантите са толкова важни.

Чрез храната приемаме ли антиоксиданти?
Да, със зеленчуците и плодовете, със зеления чай. Но, ако в организма има нарушен баланс, това, което приемаме с храната, не е достатъчно като количество.

И тогава трябва да си ги набавяме допълнително.
Да, под формата на витамини и олигоелементи - това са витамин С, витамин А, витамин Е, цинкът, селенът.

Защо черният дроб се нарича лабораторията на човешкия организъм?
Черният дроб е единственият орган с над 500 функции в човешкото тяло. Той участва в обмяната на белтъците, въглехидратите и мазнините и е енергийният склад на организма. Участва в процесите на храносмилането. Най-важната функция на черния дроб е обезвреждането и отделянето на отпадните продукти от обмяната на веществата и медикаментите и очистването от свободните радикали.

Т.е., простичко казано, той "чисти" всички отрови и непотребни вещества от тялото ни?
Точно така.

Кога обаче тези функции могат да бъдат застрашени?
При употреба на алкохол, на лекарства, при облъчване - радио- или химиотерапия, при замърсена околна среда, при тежка физическа работа.

Черният дроб боли ли?
Не, и това е парадоксалното, защото той е "неоплакващ се" орган. Ние разбираме, че има проблем чак когато процесите са доста напреднали.

Какво представляват хепатопротекторите и в кои случаи се използват?
Хепатопротекторите са най-често продукти на растителна основа, които се използват за предпазване на черния дроб. Те го очистват от токсините и свободните радикали, които се получават при обменните процеси на организма от нездравословния начин на живот, злоупотребата с алкохол, тютюнопушене, медикаменти, пестициди. Освен това, подпомагат функцията на черния дроб при някои заболявания като хепатит, диабет, цироза.

Хепатопротекторите само за лечение ли се използват, или може да ги взимаме и профилактично.
Когато има заболяване, пациентът трябва да се консултира със своя личен лекар. За профилактика има продукти на растителна основа, които могат да се вземат като предпазно средство за черния дроб. Един такъв препарат е Хепасейв, който е изцяло на билкова основа. Той представлява концентриран екстракт от едно индийско растение, което вирее в Хималаите. То е много древна билка, среща се в текстовете на Аюрведа и се прилага от хилядолетия за лечение и предпазване на черния дроб.

Колко време трябва да се приема, за да има някакъв ефект?
Поне месец. За профилактика се препоръчва два пъти по една капсула.

Може би все пак да изброим групата от хора, за които той е полезен?
Препаратът е полезен за хора, занимаващи се с тежък физически труд, за консумиращите по-често алкохол, пушачите, работещите в замърсена околна среда, за лекуващите се с медикаменти и за болни, подложени на химио- и лъчетерапия.

Вашето заключение за разговора днес, започнат от антиоксидантите, през черния дроб и начините да го укрепим чрез хепатопротекторите.
Химична лаборатория, каквато е черният дроб, трябва да се подпомага, трябва да се поддържа и трябва да се грижим за нея, нищо, че тя не се оплаква. Така ще се чувстваме по-комфортно, ще остаряваме по-бавно и ще имаме по-малко здравословни проблеми, защото клетките не само на черния дроб, а на цялото тяло ще функционират по-добре.
Интервю на Тони Маринова

Коментари