Публикация

Кои са трите ДОШИ?


Според Аюрведа цялата Вселена е проявление на петте основни елемента: пространство, въздух, огън, вода и земя. Те са символи, олицетворяващи материя или енергия с определени свойства. Тези пет елемента се обединяват в единно цяло и стават първоизточник за образуването на всичко във вселената. Количественото съотношение на всеки от тях и съчетанието им са най-различни и това създава голямото многообразие на обектите в природата.

Всичко в света е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии или ДОШИ, които съществуват във всекиго и във всичко.

Въздухът и пространството образуват Вата, огънят и водата образуват – Питта,  земята и водата - от Кафа. Вата означава "онова, което движи". Вата е основната сила в нервната система. Тя е отговорна за нормалното състояние на нашата сетивност, моторни функции и ментален баланс. Питта, биологичният огън, означава "онова, което смила". Тя е отговорна за химичните и метаболитни процеси в тялото. Тя контролира смилането както на физическо, така и на ментално ниво и възможността да възприемаме идеи и реалности. Кафа означава "онова, което слепва". Тя осигурява материала и опората на тъканите, както и емоционална стабилност, любов, състрадание и търпение.

Както всеки има своя физиономия, така според Аюрведа, всеки човек има специфична комбинация от трите ДОШИ. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конституция или Пракрити. Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от свойства и енергии определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издръжливост, предпочитанията към различни храни, характера на човека, особеностите на психиката му, предразположението към болести, подходящия хранителен режим, начините за поддържане на добро здраве, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.

Д-р Антоанета Заркова, Аюрведичен център - София
0887 485341

Коментари