Публикация

Ваксините са ефикасни


Д-р Латинов, на кои от своите пациенти препоръчвате противогрипни ваксини?


Препоръчвам противогрипна ваксинация на онези от моите пациенти, които попадат в така наречените "рискови групи". Това са най-вече малките деца, над шестмесечна възраст, и хората, които са в постоянен досег с потенциални носители на заразни болести. Особено уязвими от пациентите ми са работещите в училища, болници, детски градини или пък на гишета, където имат контакти със заразени хора. Препоръчвам да се ваксинират и хората със сърдечни заболявания, на претърпелите тежки операции и на пациенти, които по принцип имат склонност към вирусни инфекции.

Какви въпроси най-често ви задават пациентите, които все още се колебаят дали да се ваксинират?


Питат ме предимно до колко са безопасни ваксините и дали наистина трябва да се имунизират. Аз ги убеждавам да се ваксинират, изхождайки от своя личен опит и позовавайки се на статистиката от Световната здравна организация. Ваксините са направени така, че да бъдат в максимална полза на пациентите. До минимум са сведени евентуалните странични ефекти. Чрез действието си ваксините намаляват и болничните на хората, които работят. До минимум са сведени евентуалните странични ефекти

Как избирате какъв начин на защита от грип да препоръчате?


Честно казано подхождам индивидуално към всеки един пациент, защото при някои се налага употребата на ваксина, при други някакъв имуностимулатор, а при трети може да се размине и само с витамини. Изборът на лечение се определя от няколко основни неща, най-вече от начина на живот на пациента и от неговите навици.

Кои са най-големите предимства на противогрипните ваксини в сравнение с останалите защитни средства?


На първо място те са с доста добра целева насоченост. Останалите средства за защита от грип са много общи, а като всяко общо нещо - имат по-слаб ефект.

Какви са личните Ви наблюдения за ефективността на противогрипните ваксини?


За мен те са ефикасни. Важно е да се отбележи, че всеки организъм реагира различно на противогрипните ваксини и за различен период от време изработва съответните антитела. Целта на противогрипната ваксина е да подготви така нашата имунна система, че тя да реагира бързо и лесно при среща с причинителя на грип. Ако някой каже: "Абе, аз се ваксинирах, ама почти нямаше ефект", това означава, че просто неговият организъм изработва по-бавно нужните антитела. Този проблем се появява при възрастните и при хората на средна възраст, но дори по-малкият брой антитела също осигурява по-леко преболедуване.

На каква възраст са пациентите, които искат да се ваксинират?

Основно това са възрастните хора над 65 години. Те са по-доверчиви към този род ваксини. Това може би се дължи и на факта, че те не ползват Интернет u не са попадали на някои от форумите, в които яростно се отрича действието на ваксините. Аз лично предпочитам да се доверявам на статистиката, а тя е в тяхна полза. Младите от своя страна предпочитат сами да се оправят с гриповете и обикновено прибягват до самолечение.

Колко е продължителността на действие на противогрипните ваксини?

За жалост те нямат толкова дългосрочен ефект. Ако имаха продължителен имунитет, те не биха били ефикасни с оглед на това, че гриповете мутират. Една противогрипна ваксина действа около шест месеца, най-много година.

 

Интервю с Д-р Йордан Латинов от XIV-то ДКЦ в София

Коментари