Публикация

Можем ли да се разминем с грипа?


Грипният вирус се предава много лесно. Най-разпространеният път за пренос на инфекцията е по въздушно-капков път. Болният от грип е резервоар на вируси, които се отделят в околната среда. Намиращите се в контакт със заболелия лица вдишват заразения въздух и вирусите попадат върху лигавицата на дихателните пътища.


Заразяване настъпва не само при явната проява на симптомите на болестта, но и по време на инкубационния период. Същото се случва и по време на оздравителния стадий, когато организмът се изчиства от грипните вируси.

Заразяването от грип на здрави хора става при контакт с болни - съжителство в една стая, посещение в кино, театър и др. Възможно е и заразяване в транспортните средства. Можем да се заразим и от болни, при които заболяването протича много леко, почти безсимптомно.

За хората със запазен имунен статус, сезонният грип е заболяване, което отзвучава за около 5 дни. При децата, както и при възрастните хора с хронични заболявания обаче болестта може да протече изключително тежко
с развитието на сериозни усложнения от страна на редица органи и системи.

Най-често срещаните усложнения са бронхитът и бактериалната пневмония, които са и причина за болничното лечение на заболелите.

В последните години в България се полагат сериозни усилия за изграждане на ефективна политика за борба с грипа. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва семейна профилактика, профилактика на колективи в учреждения, предприятия, учебни заведения употребата на противовирусни препарати.

Такъв медикамент е римантадин, който е достъпен във всички аптеки. Профилактичната му доза е по 1 таблетка дневно в продължение на 30 дни. Ако вече има повишена заболеваемост и след контакт с болен профилактиката се провежда по схемата за лечение.

При приемането му с лечебна цел е необходимо да се знае, че прилагането на римантадин трябва да започне максимално рано, най-добре в първите 48 часа от началото на заболяването.

Приложен навреме, римантадин атакува вирусите независимо от тяхната модификация, като ги дезактивира и не им позволява да се размножават. Така се спира или намалява способността им да увреждат клетките на организма. Лечението продължава 5 дни, а боледуването, което понякога трае 2 седмици, може да се съкрати до ден-два.

Приложението на антивирусните препарати е от особено значение за възрастните пациентите, които обичайно са със съпътстващи хронични заболявания. При тях причина за усложненията след тежко боледуване от грип са обикновено бактериалните инфекции.

Дори и да са имунизирани с противогрипна ваксина, рискът съществено намалява, ако започнат антивирусна терапия при първите симптоми на грипа - повишена температура, главоболие, болки в мускулите, запушен нос.

СЗО включва антивирусния препарат римантадин като средство на избор за профилактика и лечение на грипа при възникване на грипни епидемии. Приложението му има съществена роля за ограничаване на заболеваемостта от грип, намаляване на усложненията и допринася за категорично по-лекото протичане на заболяването.

Д-р Емил Росенов, МЦ „Ескулап”, София

Коментари