Публикация

Болката при остеоартроза – как да я победим


Най-честото ревматично страдание при човека е остеоартрозната болест. Засяга 12-15 % от населението, а във възрастта над 75г. страда над 80% от човешката популация. Прицелната тъкан на увреждане е ставния хрущял. С възрастта той се изхабява и губи качеството си на амортисьор на натоварванията, т.е. не е в състояние да издържа силен физически натиск.

Практически може да бъде засегната всяка става, вкл. и гръбначните. У един пациент са възможни повече от една локализация на остеоартрозата. В 55 % от болните са ангажирани крайните стави на пръстите на ръцете, а при 30 % се засяга голямата палецова става на ръката. Гонартрозата е локализацията на болестта в коленните стави и засяга 40%, а коксартрозата е остеоартроза на тазобедрените стави и се среща при 10% от пациентите. Гръбнакът е едно от любимите места на заболяването и се нарича спондилартроза; засяга около 60% от болните.

Кардинален симптом на остеоартрозната болест е болката в увредената става. Усилва се при физическо натоварване и намалява при покой. В напредналите стадии болката е постоянно оплакване. Други симптоми са отокът на ставата, сковаността, затоплянето и ограничените движения. Всички те са резултат от възпалението на ставата и околоставните тъкани. При ранна диагноза и лечение артрозата е лечима. Комплексната терапия включва противовъзпалителни медикаменти, миорелаксанти, хондропротективни средства, физиотерапия, балнеолечение.

Важно място в цялостната програма имат лекарствените средства за външно локално приложение. Тъй като основният симптом е болката, съвременната наука обръща поглед хиляди години назад във времето, за да преоткрие и усъвършенства древни рецепти, доказали своята ефективност през вековете.

Именно такава адаптация на древната индийска медицина (Аюрведа) към модерната наука е лечебният маслен разтвор NeOx - уникална балансирана комбинация на автентични индийски билки и есенциални масла за външно приложение.

Опитът показва, че противоболковият му ефект настъпва бързо още между 5-та и 15-та минута и трае продължително, поради което са достатъчни 2-3 намазвания дневно на засегнатата става. Препаратът е клинично изпитан, с доказан противовъзпалителен ефект и затова е приложим при всички локализации на остеоартрозата болест - гонартроза, коксартроза, спондилартроза, остеоартроза на малките стави на ръцете и стъпалата.

Благодарение на балансирания си състав NeOx oil подобрява кръвооросяването и лимфооттока в засегнатата става, подобрява мускулния тонус, прониква дълбоко в тъканите и така осигурява бързо и продължително овладяване на ставната и околоставна болка. Изцяло растителният му произход го прави подходящ за продължително приложение без опасност от появата на странични ефекти.

NeOx има приятна миризма на бор, не оставя следи по кожата и дрехите. В комплексното лечение на остеоартрозната болест препаратът е отличен помощник в овладяването на болката и възпалението.

Д-р Рoдина Несторова, ревматолог

Коментари