Публикация

Захарната болест - спътник доживот


Светът е изправен пред епидемия от захарен диабет. Причините за това са нарастването на броя и застаряването на населението, урбанизацията и свързаната с нея промяна в режима на хранене, заседналия начин на живот, затлъстяването. Грижата за страдащите от диабет и тяхното лечение изискват огромни средства, защото той е на практика доживотно заболяване. Затова захарната болест и нейните усложнения представляват не само медицински, а и социално-икономически проблем.

Какво е захарен диабет?
Това е хронично метаболитно заболяване, познато като захарна болест, което е едно от най-често срещаните нарушения в обмяната на веществата в организма. Диабетът се характеризира с висока кръвна захар (глюкоза) вследствие на липсващо производство на хормона инсулин или липса на „отговор” от страна на клетките спрямо инсулина.

Човешкият метаболизъм се състои в разграждането на храната до основни молекули, които се използват за осигуряване на енергия и градивен материал за клетките на тялото. Основният енергиен субстрат за човека е глюкозата. При здравите хора нивото й в кръвта се регулира от няколко хормона, един от които е инсулинът. Той се произвежда от бета-клетките на панкреаса. След хранене, под въздействие на процесите на храносмилане, в кръвта се получава голямо количество глюкоза.

При повишени енергийни нужди (спорт, физически труд и др.) организмът разполага със собствена регулаторна система, която не позволява нивото й да спадне драстично.

Инсулинът „вкарва” тази глюкоза в клетките на черния дроб, мускулите и мастните клетки, където тя се използва като основен енергиен източник за всички процеси в човешкото тяло. При болните от диабет след покачване на кръвната захар панкреасът изобщо не отделя инсулин, отделя го в недостатъчно количество или клетките на тялото не отговарят на действието му. В резултат на това нивото на кръвната захар се покачва, същевременно клетките страдат от „глад” за енергия и са принудени да си я набавят от други източници.

Високата концентрация на глюкоза в кръвта изтегля от клетките течности на принципа на разликата в осмотичното налягане и води до обезводняване на тъканите. Всичко това променя обмяната на веществата в клетката по такъв начин, че се предизвикват увреждания на определени тъкани и органи.

Нормалните стойности на кръвната захар се обозначават като „нормогликемия”, по-високите като „хипергликемия”, а по-ниските като „хипогликемия”.

Видове диабет

Тип 1 – инсулинозависим
Той обхваща 10-15% от всички случаи на диабет и представлява състояние, при което организмът прекратява изцяло производството на собствен инсулин. Тази форма на диабет е характерна за деца и млади хора, но може да се появи и при възрастни. Заболяването протича остро. Доказано е наличието на генетични връзки. Основният метод на лечение при диабет тип 1 са инсулиновите инжекции, които нормализират обмяната на веществата.

Тип 2 – инсулинонезависим
На него се дължат 85-90% от случаите на диабет. При това заболяване организмът развива резистентност (нечувствителност) към действието на инсулина. Диабетът тип 2 е характерен за хора над 30-годишна възраст и като правило е свързан с наднорменото тегло. Заболяването протича бавно. В началния стадий на заболяването дори незначителното понижаване на теглото помага обмяната в организма да се нормализира.

Гестационен
Възниква по време на бременност и може напълно да изчезне след раждането. Механизмът на появата му е сходен с този на диабет тип 2. Независимо от добрия изход, заболяването може да нанесе сериозни щети върху здравето на майката и бебето.

Усложнения
Неправилно провежданото лечение и поддържането на високи стойности на кръвната захар, артериалното налягане, холестерола и др. водят до настъпване на усложнения при диабета. А те са:

Остри усложнения

- диабетна кетоацидоза – тежко състояние, което възниква при съпътстващи заболявания, преди всичко инфекции, травми, операции, при недостатъчно хранене. Може да доведе до загуба на съзнание и нарушаване на жизнено важни функции на организма.

- хипогликемия – снижаване нивото на захар в кръвта под нормалните стойности. Обикновено се получава при предозиране на захаропонижаващи препарати, при съпътстващи заболявания, прекомерно физическо натоварване, недостатъчно хранене или след консумация на концентриран алкохол. Като първа помощ е необходимо на болния да се даде разтвор от захар или някаква сладка напитка.

- хиперсмоларна кома – среща се при възрастни болни с диабет тип 2 и винаги е свързана със силно обезводняване.

Последващи усложнения

- диабетна ретинопатия – възниква при пациенти, страдащи от диабет повече от 5 години. Болестната промяна на малките кръвоносни съдове на ретината може да доведе до образуване на нефункционална съединителна тъкан или отлепяне на ретината, което сериозно (понякога напълно) уврежда зрението.

- диабетна микро и макроангиопатия – нарушение в проницаемостта на съдовете, повишена чупливост, склонност към тромбози и развитието на атеросклероза.

- диабетна невропатия – среща се при около половината от диабетиците с 10-годишна давност на заболяването. Нервното увреждане се дължи на страдание на микроскопичните кръвоносни съдове, които „хранят” нервите и в промяна на метаболизма на нервната тъкан.

- диабетна нефропатия – увреждане на бъбреците, което води до хронична бъбречна недостатъчност.

- диабетна артропатия – болки в ставите, ограничена подвижност

- диабетно стъпало – причината за възникването на това характерно усложнение на захарния диабет са от една страна увредените сетивни нерви на ходилото и от друга, поради засягане на големите кръвоносни съдове, в част от случаите е налице недостатъчно оросяване.

Как да се предпазим от захарна болест

Причините за възникването на диабет тип 1 не са изяснени, затова и предпазването е невъзможно. Помагат редовните профилактики и ранното диагностициране на заболяването. Учените предсказват оптимистично бъдеще за диабет тип 1. Разкриването на някои генетични белези може да предвиди риска от развитието му още в ембрионална възраст.

Предпазването от диабет тип 2 е възможно, тъй като за неговото развитие до голяма степен има значение затлъстяването.

Профилактиката на заболяването включва:
• контрол на телесното тегло
• спазване на здравословна диета
• активен двигателен режим
• избягване на злоупотреба с алкохол
• отказване от цигарите
• лечение на високото кръвно налягане, високия холестерол и лошия липиден профил

И не на последно място – ако в семейството ви има болен от диабет, посещавайте редовно профилактичните прегледи с изследване на кръвната .захар.

Коментари