Публикация

Има ли полиневропатия, се развива и диабетно стъпало

Рисковете от усложнения се проследяват от различни специалисти според засегнатия орган, казва доц. Малина Петкова


Д-р Малина Петкова, ръководител на клиниката по ендокринология  и метаболитни заболявания към УМБАЛ „Георги Странски” в Плевен, пред Хелт медия. 

Доц. Петкова, коя е основната причина, която провокира заболяването от диабет при съвременните хора?
Главното е, че ние основно променихме начина си на живот, следвайки модерните тенденции. Все по-малко се движим, храним се повече и с по-калорични храни.

Сериозността на заболяването безспорно произтича и от неговите усложнения. Кои са най-тежките от тях?
Основните са пораженията на съдовата система. Най-чести са проблемите с бъбреците. Появяват се проблеми с очите, с краката, т. нар. диабетна полиневропатия и когато се засегнат големите съдове, може да се стигне до инсулт, сърдечен инфаркт, сърдечна съдова недостатъчност, запушване на големите съдове на краката. Всичко това предизвиква инвалидизация на съответния пациент.

Кои са причините за появата на диабетното стъпало?
Диабетното стъпало се диагностицира при всеки човек с диабет, при когото са настъпили рискове за поява на усложнения. Така че един крак, който е с диабетна полиневропатия, вече е диабетно стъпало. Всички тези пациенти трябва много добре да са наясно с проблема, който диабетната полиневропатия може да създаде като усложнение. Затова трябва да се предприемат всички мерки за корекцията на това усложнение, което води до сериозни последствия.

Как се лекува диабетното стъпало? 

Това е един екипен проблем. На първо място стои пациентът, след това е неговият лекуващ ендокринолог, хирургът, ако е необходимо, както и съдов хирург. И разбира се, сестра или лекар, които да обучат пациента. Естествено, необходимо е поддържане на оптимален въглехидратен контрол, т. е. нормална кръвна глюкоза по възможност най-близка до нормалната. Трябва да се контролират всички рискови фактори – артериалната хипертония, дислипидемията, спиране на пушенето и консумацията на алкохол.

Има медикаменти, които могат да повлияят симптомите и други, които въздействат върху усложнението, т. е. така нареченото патогенетично лечение. И тук разполагаме с такива медикаменти. Те се познават много добре както от ендокринолозите, така и от невролозите. Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант, който не само повлиява диабетната полиневропатия, а и подобрява използването на глюкозата от самите нервни влакна, което прави значението на лекарството много голямо в борбата срещу диабетната полиневропатия и диабетното стъпало.

Коментари