Публикация

Зимата – естественият враг на кожата


Зимата предизвиква кожата със студ, пронизващ вятър и сух въздух. Жените, активно занимаващи се със зимни спортове, добре знаят колко проблеми създава иначе здравословното увлечение на собствената им кожа. Тя почервенява, започва да се лющи, лицето пламва, появява се силно чувство за дискомфорт. Ако кожата ви е чувствителна, може забележимо да се влоши дори само при една невинна разходка.

Защо зимата е враг на кожата?

При понижаване на температурите работата на мастните жлези се забавя, а не бива да се забравя, че произвежданите от тях мазнини имат изключително важна функция. Смесвайки се с потта, те образуват естествена защитна бариера. Тя предпазва кожата от изсушаване и обезводняване, възпрепятства проникването на алергени и инфекции, снижава чувствителността.

Затова, ако през пролетта, лятото и есента имате мазна кожа, през зимата тя може да се причисли към нормалните. Ако е нормална – към сухите. А, ако е суха, в студените дни тя става свръхчувствителна.

Малко грижи – видим резултат

Жените със суха кожа трябва да забравят миенето с вода, отдавайки дължимото на мазните млека и лосионите без спирт. Препоръчителни са и специалните препарати за демакиаж за чувствителна кожа. Внимание обърнете на кремовете, които съдържат ланолин и глицерин. Много важни в студа са витамините, особено С, Е и А. Може би не знаете, но вашата кожа се нуждае от защита не само от вятъра и студа, а и от не по-малко вредния въздушен поток от климатика в офиса.

Жените с мазна кожа не трябва да злоупотребяват със сапуна – той може да провокира лющене. Ползвайте леки гелове и емулсии за измиване, както и дезинфекциращи лосиони. Отложете за по-нататък лосионите, които съдържат спирт. Те могат да усилят обезводняването на кожата.

Още преди много години нашите баби са пробвали следната чудодейна рецепта: зехтин (или растително олио, бадемово олио) се загрява и с помощта на тампон се нанася върху лицето от центъра към ушите. Оставя се да престои две-три минути и се измива с минерална вода или билкова отвара.

Не забравяйте и естествените витамини.

Яжте плодове и зеленчуци на воля. Пийте повече негазирана минерална вода, сокове или билкови отвари. Важно е и да повишите влажността в отопляваните помещения с електрически овлажнители, съдове с вода или стайни растения. И не икономисвайте средства за витоминосъдържащи кремове. Те прекрасно защитават кожата, повишават устойчивостта й и забавят стареенето.

Дори и през зимата трябва да предпазвате кожата си от слънчевите лъчи, затова е желателно кремовете да имат и коефициент на защита.

Не забравяйте тялото и ръцете

Заради здравия цвят на лицето, не ощетявайте останалите части на вашето тяло. Постоянният контакт с дрехите може да предизвика лющене, обезводняване и загрубяване на кожата, особено на краката и лактите. През зимата кожата не диша, затова носете памучно бельо. А върху цялото тяло нанасяйте мазен крем.
Не злоупотребявайте с горещата вода. Тя отнема влагата от кожата. Ограничете престоя си във ваната до 10-15 минути.

Погрижете се и за ръцете си. Нанасяйте по-често крем, масажирайте ги. Не ползвайте антибактериален сапун и много гореща вода. Те ще изсушат кожата ви.

Коментари