Публикация

Антиейджингът набира популярност в Европа


Проф. д-р Маркус Метка, един от пионерите на антиейджинга в Австрия, идва в България на 16 декември по покана на шефа на „Екофарм” д-р Петър Велев. По време на работната среща ще бъдат обсъдени бъдещи съвместни проекти в сферата на медицината за превенция на старостта, съобщиха за health.bg от фармацевтичната компания.

Проф. Метка, който по професия е гинеколог, през последните години нашумя с книгите си за антиейджинг – кухнята, козметичната революция при жената и хормоналната революция при мъжа. Професорът, заедно с проф. д-р Йохан Хубер и д-р Волфганг Клементи, беше съорганизатор на международния конгрес по проблемите на менопаузата, андропаузата и антиeйджинга, който се проведе от 6 до 8 декември във Виена.

На авторитетния форум, в който взеха участие над 600 специалисти, се откроиха две основни, взаимнодопълващи се тенденции - борбата за забавяне на старостта и минимизиране на нейните ефекти набира темпо в Европа, а модерните стратегии за превенция на болестите стават безалтернативни във времето на боледуващи от финансови проблеми здравни системи.

Препълнените зали и липсващите свободни места за уъркшопове в елитния хотел “Хилтън” илюстрираха интереса на лекари, фармацевти и медии към дискутираните проблеми.
„Хроничните възпалителни процеси и свободните радикали са основните заплахи за човешкото здраве.

Първостепенна задача на антийджинг медицината е да минимизира тези два рискови фактора”, обясни проф. Метка, който е един от най-известните специалисти в тази област в Европа. Той обясни, че „основният стълб на антиейджинга е здравословното хранене. Останалите четири са: хормони, движение, околна среда и душевност.

Целта на медицината, насочена към превенция на старостта, е не само да се удължат годините живот на индивида, но и да бъдат редуцирани проблеми като сърдечно-съдовите заболявания, рака и деменцията”. Професорът обаче поясни, че около 30 % от болестите не могат да бъдат предотвратени, тъй като са на генетична основа.

Според проф. Метка “превъзходното българско червено вино мавруд, който е силен антиоксидант, може да стане важен елемент от съвременната европейска кухня. При условие, че бъде консумирано умерено”.
Решаваща роля при превенцията на старостта играят т.нар. сиртуини, като например съдържащия се в червеното вино резвератрол, и НАД+.

Много важно е да бъде ограничен приема на калории, особено по време на вечеря. За да бъде режимът ефективен, това трябва да се практикува най-малко два пъти в седмицата, каза по време на уъркшоп проф. Хубер. Така се постига видим антиейджинг ефект, който професорът илюстрира с населението на японския о-в “Окинава”, където живеят най-запазените и здрави столетници на планетата.

“Повишената консумация на соя за сметка на намаляване на месото във всекидневното ни меню има здравословно въздействие, може да предотврати ранното остаряване и да предпазва от злокачествени заболявания. Богатият на соя хранителен режим повлиява положително протичането на много заболявания”, съобщи на специален симпозиум проф. Метка.

В конгреса от България участие взеха зам.-здравният министър Матей Матеев, водещият специалист по антиейджинг в България д-р Димитър Георгиев, шефът на „Екофарм” д-р Петър Велев и др.

Коментари