Публикация

Усмивката - визитната картичка на човека


Д-р Светослав Гачев, ръководител на стоматологичен център "Юниордент",  в интервю за Хелт медия.

 

Д-р Гачев, до каква степен за състоянието на зъбите ни значение има наследствеността и до каква степен – нашата лична отговорност?

Тези два фактора не могат да се измерят точно в проценти, но наследствеността е във фона на много от заболяванията, не само в стоматологията. При кариесите, периодонтитите, изкривяването на зъбните редици наследствеността според мен е водеща. Но към това веднага трябва да се насложи немарливото отношение на голяма част от хората към устната хигиена и профилактиката на денталните заболявания. Дори човек да има наследствено предразположение към определени зъбни заболявания, при съвременното ниво на денталната медицина и при грижливо отношение от страна на пациента, може да се поддържат перфектни зъби.
Много неприятно е, когато колеги от чужбина говорят за „източноевропейската усмивка”

Как си обяснявате факта, че в западния свят социалното положение на човека личи основно по състоянието на зъбите, а в България дори заможни хора са с развалени зъби?


В напредналите държави отдавна са разбрали, че най-важната инвестиция е в собственото здраве и добрия външен вид, а не на първо място в луксозни коли и фамозни къщи. В Съединените щати и в други държави, към чиито стандарт ние се стремим, усмивката е своеобразна визитна картичка на дадения човек. Немислимо е да имаш нормална професия, да работиш, да контактуваш с много хора, а зъбите ти да са в отблъскващо състояние.

Да не забравяме, че при развалените зъби зад козметичния проблем се крият и редица рискове за здравето. Много неприятно се чувствам, когато по време на международни форуми, в които участвам, колеги използват определението „източноевропейска усмивка”. Но факт е, че за стоматологичното здраве особено значение има общият стандарт в една държава – както финансов, така и културен. Зъбите са неизменна част от нашия организъм, но с течение на времето те са надхвърлили биологичното си значение. Те отдавна са голям процент от имиджа на един човек.

Част от хората, които са готови да се грижат стриктно за зъбите си, се притесняват от някои съвременни процедури. Избелването например може ли да има негативно влияние върху зъбния емайл?


Стоматологията вече не трябва да се приема само като правене на пломби и вадене на зъби. Днес има много варианти не само за дентално здраве, но и за оформяне на блестящ имидж. Част от тази техника е избелването на зъбите. Това, което се предлага в модерните клиники, е една патентована в Европа и защитена с всички лицензи техника. Основните американски и европейски институции, които имат отношение към здравето и към безопасността на лекарствата, храните и медицинските процедури, са установили безопасността на съответното лечение.

Методиката и апаратите за избелване са преминали през много тесни вратички, за да докажат своята безопасност. При процедурата се отнема около 15 микрона от цветните органични съединения, без да се наруши целостта на самия емайл и другите зъбни тъкани. Този метод за помага и при заболявания на венците. Постига се 7-8 степени повишаване на белотата на зъбите, а през последните години именно белият цвят на съзъбието се приема като основен признак за здраве и красота. За 6-7 месеца зъбите могат да се подредят правилно с помощта на постоянни шини.

Кои са най-новите методи в зъбното протезиране, които коригират болните зъби, но пазят здравите?


Прилагат се метални импланти, които заместват корените на липсващия зъб, а отгоре се поставят естетични корони. Този метод се практикува успешно у нас, което прави чест на колегите. Вече не се налага да се изпиляват здрави зъби, за да се захващат за тях т.н. мостове. Най-новите материали са керамичните корони и фасети и циркониевите мостове, в които металът е заменен с циркониева материя, обработвана с компютър.

По света дори и хора в напреднала възраст си поставят брекети (постоянни шини) за изправяне на зъбните редици. Това става ли практика и в България?

Възрастовата ортодонтия много бързо навлиза и в България, така че вече няма възрастов таван за изправяне на зъбните редици. За едно много кратко време от 6-7 месеца зъбите може да се подредят правилно.

      

 

Коментари