Публикация

Най-голямата грешка е подценяването на грипа и самолечението

Д-р Кирил Свиленов от 29 ДКЦ в София разказва за опасностите от подценяването на грипа.


 С какви оплаквания идват най-често пациентите ви по време на зимния сезон
През зимата най-обичайно е пациентите да идват с оплаквания от страна на горни и долни дихателни пътища. Това е естествено и е във връзка с характерния грипен сезон. Тук държа да подчертая, че през настоящите месеци хората боледуват не само от грипни, но и от други вируси.

 Все пак основен в момента си остава грипът и свързаните с него оплаквания от болки в гърлото, хрема, кашлица и т.н 

Коя е най-голямата грешка, която допускат пациентите, когато се срещнат с грипните вируси?
Подценяването на заболяването и самолечението. По стара народна традиция хората предпочитат да се лекуват с ракия и с подръчни домашни средства. Първото нещо, което правят, е да вземат и да изпият едно прахче, което е комбинация от антипиретици и аналгетици.

То не е лошо, облекчава симптомите, но на следващия ден положението е постарому и се налага да се вземе поредното прахче.

Така се създава един порочен кръг и нещата вместо да се оправят, се задълбочават. Разбира се, ако организмът е със здрава имунна система, би се преборил след третия, четвъртия, петия ден, но аз работя основно с възрастни пациенти, които са с компрометирана имунна система. При тях нещата вървят в посока влошаване и усложняване. Всъщност - има много млади хора с отслабени защитни сили. В редица случаи заболяването при тях също е съпроводено със сериозни усложнения. 

Какво мислите за противогрипните ваксини?
Аз съм техен привърженик, но веднага бързам да отворя една скоба. Винаги, когато при мен дойде пациент и ме попита: „Докторе, да се имунизирам ли?”, отговорът ми е следният:

 Ако човек има много контакти, т.е, ако работата му предполага срещи с много хора, препоръчвам той да се ваксинира. Обратното - ако е изолиран, което в днешни дни се случва много рядко, тогава смятам, че ваксинация не е належаща.

Заради своята професия и непрекъснатия досег с пациенти, аз лично се ваксинирам всяка година. Не че не се разболявам, но положението е много по-търпимо. 
Как хората най-ефикасно да се предпазят от грипа в разгара на сезона? 
Покрай Коледа и празниците предотвратяването на грипните заболявания е трудно, да не кажа невъзможно.

Добър съвет е да се пият витамини.

Аз препоръчвам още с установяването на първите симпоми да се вземе римантадин хидрохлорид. Това е един много ефикасен продукт - вместо веднага да се посяга към парацетамол, аспирин или каквито и да било лекарства за простуда. Курсът на употреба е кратък – само няколко дни – но определено помага.

Коментари