Публикация

Профилактиката е най-разумната защита срещу грипа


Грипът е най-широко разпространеното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Причинява се от грипните вируси А, В и С.

Предава се по въздушно-капков път и се характеризира с висока заразност и склонност към епидемично разпространение.


Грипът атакува всички възрастови групи. Той протича най-тежко при малки деца, възрастни над 65 г. и хронично болни.

Освен възрастните хора най-застрашени са хронично болните и хората с понижен имунитет. При тях грипът протича често в тежка форма.

При заболяването могат да настъпят различни усложнения на много органи и системи, някои от които животозастрашаващи, свързани с повишени хоспитализации и смъртност. Най-често е атакувана дихателната система - пневмонии, ларинготрахеобронхити, отити (особено при деца ﴿ и синуити. Сърдечно-съдовите поражения се развиват основно при хора в напреднала възраст. Особено тежки са усложненията при нервната система, те са свързани с грипен вирус тип А.

Инфекцията може да предизвика обостряне на хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, бронхиална астма и диабет. Поради характерните особености в протичането на грипа с възможните последици, които дава върху общественото здраве като цяло, е важно провеждането на своевременни профилактични мерки.

За осъществяването на успешен контрол на заболяването важно допълнение към ваксините са антивирусните препарати за лечение и профилактика. Тяхното приложение засилва ефекта от ваксинацията.

Като изпитано профилактично средство срещу грипа в период на очаквана епидемия, която в България настъпва обикновено в края на януари – началото на февруари, се препоръчва препаратът ремантадин хидрохлорид.

Той може да бъде използван дори и при лица, които имат някакви противопоказания за ваксинация. Множество клинични проучвания са доказали неговата ефикасност и безвредност. С профилактична цел се приема в доза една таблетка дневно до 30 дни.

Ремантадин хидрохлорид има изразена противовирусна активност и е универсален инхибитор спрямо грипните вируси тип А.  Прилага се при възрастни и деца в училищна възраст при ранното лечение на грип А и профилактично при възрастни по време на епидемии.

Коментари