Публикация

Д-р Евг. Медникаров: Лекуваме най-тежките заболявания


Доц. д-р Евгени Медникаров, изпълнителен директор на Университетската болница по ортопедия в Горна баня, за ролята и дейността на лечебното заведение.

 

 Доц. Медникаров, как бихте представили лечебното заведение от гледна точка на мястото, което заема на нашия болничен пазар?
Болницата е уникална, защото е специализирана. Нашите учители в областта на ортопедията и травматологията, като проф. Бойчев и проф. Холевич, са преценили, че е добре на територията на 8-милионна тогава България да има едно специализирано звено, където да работи „най-тежката артилерия” в областта на ортопедията и травматологията. Бяха структурирани различни високоспециализирани звена, които съществуват и до днес. В болницата има шест отделни клиники, оглавявани от най-добрите специалисти в съответната област.

Кои са специфичните дейности, които извършвате тук?
При нас постъпват пациенти от цялата страна с най-трудно лечимите заболявания на опорнодвигателния апарат. Проф. Соколов е главен републикански специалист по ортопедия и травматология и тук се извършват може би единствените в България оперативни интервенции, които съхраняват крайника при злокачествени образувания. На тяхно място (разбира се, говорим за детска възраст) се имплантират „растящите” тазобедрени стави, които с израстването на индивида не се налага да бъдат подменяни. Това е най-съвременният метод в света. За съжаление, НЗОК не може да покрие разходите по закупуването и поставянето на ставата и родителите са принудени в голяма степен да доплащат тези много скъпо струващи протези. В областта на гръбначната патология няма нещо, което ние да не можем да извършим.

Има ли студенти, желаещи да специализират в областта на ортопедията и травматологията?
Не можем да се оплачем от липса на специализанти, защото заплащането в двете сфери не е никак лошо. Патологията е значителна. Липсата на високоспециализирани кадри е в параклиничните специалности. В нашата област съотношението пациент-лекар е горе-долу изчистено. Така че повечето пациенти носят достатъчен финансов ресурс.

Явно започвате новата година със самочувствие и увереност..

По-скоро с надежда. Защото, анализирайки това, което се случва в системата на здравеопазването, ни чака много борба. И няма да съм единственият, който ще каже, че най-после очакваме някой да се сети да започне реформата в здравеопазването, която всички чакаме от толкова време.

Лично вие какво си пожелавате за новата 2008 г.?

Пожелавам си здраве.


Знам, че сте един от редовните участници в тенис турнира Sargenor cup, и затова си мисля, че пролетта е много близо. Готвите ли се вече за бъдещото предизвикателство на корта?
Действително. Аз от студент се занимавам с тенис и съм студентски шампион, а след това и вицебалкански шампион. Тенисът е нещо, което ме зарежда действително. Готвя се за пролетния сезон. Продължавам да спортувам. Продължавам да изразходвам част от адреналина и така се зареждам за ежедневната си дейност.

И държите опорнодвигателния си апарат в добра кондиция.

Мисля, че да. Това е основното. Психически и физически се чувствам добре. Да даде Господ здраве да продължава това по-дълго време.

Коментари