Публикация

Подмладяването вече е възможно без споразумение с дявола


Желанието да живееш вечно и при това да останеш млад и здрав, е старо колкото човешката история. Кой не мечтае да доживее до 100 г., че и повече, при това без да погрознее? Днес вече е известно, че за да стане това, човек не трябва да сключва пакт с дявола.

 

Това коментира пред Хелт медия проф. д-р Маркус Метка, един от водещите специалисти по антиейджинг в Европа.

Според него отговорът на загадката е заключен на първо място в здравословното хранене. Не трябва да бъдат подценявани и останалите четири елемента на борбата срещу старостта – движението, здравият дух, състоянието на околната среда и доброто функциониране на хормоните.

Да остарееш в наши дни вече е въпрос на чест. При това процесът отдавна не е пасивен, а може да бъде активно повлиян.

Понятието антиейджинг е въведено при търсенето на нови вещества, растения и др. методи за забавяне на стареенето. Лаборатория на антиейджинга са, както обикновено се случва при повечето иновации през 20-и век, Съединените щати. Там за антиейджинг се заговорва през 60-те години, но първоначално е тясно свързан с хипи културата. Школуваните медици остро го осмиват.

Промяната настъпва едва през 1993 г.,

когато 12 лекари основават Американската асоциация по антиейджинг медицина. В наши дни в тази организация членуват над 10 000 специалисти от цял свят. В САЩ учението за антиейджинга получава признанието на самостоятелно медицинско изследователско направление.


„Европа възприема, макар и със закъснение, антиейджинг идеите. Но като цяло европейското население се отнася към тях все още критично. Във всеки случай антиейджингът не може да бъде спрян и в скоро време понятието ще бъде познато на всяко дете”, е убеден проф. Метка.

Наръчник
Антиейджингът включва мерките, които имат за цел да:
. забавят биологическото стареене на човека
. запазят възможно най-дълго време високо качество на живот при възрастните хора и
. като цяло да удължат продължителността на живота.
Понятието се употребява:
. в медицината
. от изследователи на храненето
. в индустрията за хранителни добавки
. от производителите на козметика
. при операциите за разкрасяване.

Коментари