Публикация

Бързото ходене е най-добрата профилактика на костно-ставните проблеми


Д-р Иван Шейтанов, ревматолог, за значението на движението при здравите хора и  влиянието на студа при страдащите от ревматизъм.

  
Д-р Шейтанов, каква е причината през зимата да се усилват болките и чувството за скованост в ставите при хора с хронични ставни проблеми?

Ниските температури и повишената влажност действат ревматогенно, поради което усилват болките и сковаността в ставите и гръбнака при болни с хронични ревматични болести, както и при пациентите със стари травми и дегенеративни заболявания. Затова и ревматичните болести протичат по-тежко и с повече изостряния в страните със студен и влажен климат, докато климатът в топлите южни държави е по-благоприятен за тези болни.

Може ли излагането на студ да предизвика ставно заболяване?

Сам по себе си студът не може да предизвика заболяване на ставите. Той може да влоши съществуващо хронично ставно заболяване или, когато излагането на студ провокира инфекциозно заболяване (вирусно или бактериално), в неговия ход може да се развият болки по ставите (артралгии) или дори т.нар. реактивен артрит. В повечето случаи тези вторични оплаквания са бързо преходни и отшумяват напълно след излекуване на инфекцията. Но има и пациенти, при които реактивният артрит в хода на друго заболяване може да хронифицира и сериозно да увреди ставите с последващо инвалидизиране на болните.

Какви са първите признаци за ставни усложнения след грип и как следва да реагираме?

По принцип грипът протича с болки в мускулите и ставите. Но ако в хода на болестта се получи оток при определени стави, затопляне, зачервяване и ограничен обем на движенията, най-вероятно се развива реактивният артрит, за който вече стана дума.
В такъв случай е добре пациентите да посетят специалист, за да се направят допълнителни изследвания.

Къде е мярката между полезното натоварване на опорно-двигателния апарат и опасността от прекомерно износване на ставите?

Бързото ходене пеша е най-добрата профилактика на костно-ставните проблеми. При здравите хора то е достатъчно да натовари ефективно костно-мускулната, а и сърдечно-съдовата система. Такова физиологично усилие е необходимо за поддържането на организма в добра форма. Обемът на натоварване зависи от състоянието и възрастта на човека. Професиите със значителни физически натоварвания, както и състезателните спортове натоварват прекомерно опорно-двигателния апарат и са свързани с риск от по-ранно оформяне на артрозна (шипова) болест.

Кога болките в ставите да се лекуват със средства за външно приложение (гелове, кремове и унгвенти) и кога се налага да се пият лекарства от типа на нестероидните противовъзпалителни?

Когато има леки болки в ставите, сухожилията и мускулите, предизвикани най-често от физически претоварвания или стереотипни повтарящи се движения, средствата за външно приложение в съчетание с покой обикновено са достатъчни за отшумяване на болката в рамките на 10-15 дни. При по-сериозни оплаквания, травми, артрити, остеоартроза, мекотъканни ревматизми (периартрити, епикондилити, тендовагинити и др.) се налага и вътрешното прилагане на нестероидни противовъзпалителни. Но това решение трябва да се взима от лекаря, а не по самоинициатива на пациента.

Боледуват ли днес много хора от ревматизъм?

Честотата на ревматизма значително намаля в икономически развитите страни през последните десетилетия . Това се свързва с подобрените социални условия, широкото прилагане на антибиотици, по-доброто медицинско обслужване и профилактиката на стрептококовите инфекции.

Какви профилактични прегледи и изследвания и на каква възраст трябва да се правят, за да се открият навреме проблеми със ставите, костите и мускулите?

Възпалителните ставни заболявания (ревматоиден артрит, псориатичен артрит, реактивни артрити, болест на Бехтерев и др.) са характерни за младата и средната възраст. Дегенеративните заболявания (артрозната, шиповата болест) се явяват в напредналата възраст, а след менопаузата при жените започва разреждане на костната плътност и често се стига до остеопороза. Най-добре е при оплаквания хората да се обърнат към специалист за уточняване на състоянието. В лечението на болестите на опорно-двигателния апарат участват лекари от различни специалности - ревматолози, ортопеди, травматолози, ендокринолози, физиотерапевти, рехабилитатори.


Помага ли профилактичното приемане на глюкозамин под различни форми за запазване на ставите?

- Да, глюкозаминът (ще добавя и хондроитина) принадлежи към групата на т.нар. хондропротектори - това са медикаменти, които подобряват метаболизма на хрущяла и забавят неговото стареене. Редица клинични проучвания показват, че когато се започне профилактика и лечение с тях в началото на артрозната болест, се забавя увреждането на хрущяла и образуването на остеофити (шипове).

Кои храни са полезни и кои вредни за ставите?

Няма определени храни, които да са полезни или вредни за ставите, но прекомерното и/или неправилното хранене, както и заседналият начин на живот водят до затлъстяване и наднормено тегло. То от своя страна води до механично свръхнатоварване на носещите стави (коленни и тазобедрени) и до по-бързо развитие на артрозни промени. Специална диета е необходима само при подаграта - обменно заболяване, свързано с повишено количество пикочна киселина, която под формата на кристали се отлага в ставите и околоставните структури и води до тежки болкови кризи. Тези болни не трябва да консумират пресни меса, карантия и всякакъв вид алкохол.



Коментари