Публикация

8% от българите страдат от депресия


Вася Дерменджиева, член на Асоциацията на студентите медици, за последното проучване на организацията и разнообразните й кампании

Вася, признавам, че за първи път чувам за съществуването на Асоциация на студентите медици, а се оказва, че тя е основана още през 1990, годината, считана за крайъгълен камък в най-новата ни история. Това случайно ли е, или сте свързани с някоя от нароилите се демократични партии?

Далече сме от подобни помисли. Асоциацията е неполитическа, неправителствена и може би затова наистина демократична. Само четири години след създаването й става член на Международната федерация на медицинските организации.


Това означава ли, че задграничните контакти са в основата на вашата дейност?
Предоставянето на възможност за практика в чужбина е само една от целите ни. Амбициите ни са насочени главно към обединяване на студентите медици в България, към повишаване на професионалната им квалификация, оказване на помощ при решаване на проблеми, свързани с обучението.

Здравословното състояние на българина, което ще бъде обект на вашата бъдеща професия, включено ли е в приоритетите на организацията ви?

Естествено, че ни занимава и ставащото извън студентската ни общност. Само през 2007 г. реализирахме няколко кампании – анти-СПИН, контрацепция, против тютюнопушенето и хипертонията. Преди коледните празници проведохме анкета сред общо 3000 българи. Целта ни беше да установим колко от тях са в депресивно състояние.

С какво ви заинтригува тази диагноза, и то преди празниците?

Депресията е едно от най-разпространените заболявания на нашия век, а прогнозите никак не са оптимистични. Защо преди празниците? Коледа е особен период, който за някои носи много позитивни емоции, но за други, самотни и възрастни хора, това е най-тъжното време през годината. Освен това тя е свързана с доста очаквания, които често не се сбъдват и водят до разочарование и дисхармония.

Вие очевидно сте добре подготвени. Какво още трябва да знаем за депресията?

Медицински погледнато, депресията е неспецифично понятие, което се свързва с различни симптоми като лошо настроение, нарушения в съня, храненето и др. Често хората, страдащи от депресия, изпитват страх, безпокойство, чувство на вина и трудности с концентрацията. Ако не се подлагат на лечение, периодите на депресия обикновено продължават между шест месеца и година. Важно е също да различаваме истинската депресия от честите промени в настроението.

Какви са резултатите от вашата анкета?

Според нашето проучване около осем процента от българите са в депресивно състояние. Повечето от тях са жени, при които често се наблюдават промени в апетита и теглото, смущения в съня. Най-засегнати са възрастовите групи на хората между 16 и 25 години и над 65. На въпроса дали биха потърсили професионална помощ повечето от анкетираните отговориха положително. Такава тенденция се наблюдава главно при по-младите.


Е, това спокойно може да бъде един оптимистичен завършек на нашия разговор.

 

Коментари