Публикация

Кокаинът предизвиква еуфория, но и смърт


Високите дози на кокаина могат да причинят еуфорична възбуда или симптоми, подобни на шизофренията, а психическата и физическа зависимост често довеждат до дълбоко пристрастяване. Много хора използват периодично кокаин за ободряване и могат доброволно да намалят неговата употреба. Статистиката сочи, че развитието на пристрастяване към този наркотик се е увеличило и в Европейския съюз, и в САЩ.

Това се дължи на наличността на високо активни биологични форми, като т.н. крек кокаин, който определено влошава проблема със зависимостта. Въпреки че по-голямата част от кокаина е предназначен за смъркане, пушещият се крек кокаин от няколко години е станал широко популярен. Хидрохлоридната сол на кокаина се превръща в по-летлива форма обикновено чрез добавяне на натриев бикарбонат, вода и загряване. Преработеният материал е горивен и затова се вдишва пушекът. Началото на ефекта е по-бърз, а силата на максимума е значителна.

Ефектите от острата употреба на наркотика зависят от това дали се инжектира или пуши. Кокаинът предизвиква хиперстимулиране, будност, еуфория, чувство на компетентност и сила. Възбудата и връхната точка са подобни на тези при инжектирането на амфетамин. Свръхдозата може да доведе до треперене, припадъци, делириум и смърт, която е вследствие на миокарден инфаркт, сърдечни аритмии и сърдечна недостатъчност.
Съвместната употреба на кокаин и алкохол води до получаването на кондензиран продукт – кокатилен, който има стимулиращи свойства и може да увеличи токсичността.

Тъй като кокаинът е упойващо вещество с много кратко действие, наркозависимите могат да го инжектират или пушат през интервали от 10 до 15 минути. Това може да предизвика токсични ефекти като тахикардия, хипертония, мидриаза (разширение на зениците), мускулни спазми, сънливост и екстремна нервност. Понякога се развиват халюцинации, параноични заблуди и агресивно поведение, което може да направи личността опасна за околните.

Острата кокаинова интоксикация не се нуждае от специално лечение, защото наркотикът е с извънредно кратко действие. Ако приета свръхдоза изисква интервенция, могат да бъдат употребени венозно барбитурати или диазепам. Антиконвулсантите не предотвратяват припадъците, дължащи се на кокаинова свръхдоза. Хипертермията (високата температура) или значително повишеното кръвно налягане, които рядко се получават, трябва да бъдат лекувани.

Злоупотребата с кокаин през време на бременността е свързана с по-висока честота на отлепване на плацентата и развитие на спонтанни аборти. Новородени от пристрастени към кокаина майки имат ниско телесно тегло, намалена дължина и обиколка на главата. Допълнително се наблюдават леки смущения във функциите на нервната система, включващи намалено вниманието и будност, нисък коефициент на интелигентност и увреждане на грубите или фините двигателни умения.

Спирането на кокаиновата употреба определено се нуждае от помощ, а депресията, която може да причини, изисква наблюдение и лечение. Отказването от наркотика се характеризира със сънливост, увеличен апетит и депресия. След период на отказване се появява силна тенденция към продължаване взимането на упойващото средство.

Коментари