Публикация

Когато грипът вече ви е повалил


Ако сте пропуснали ваксина или профилактика, не остава нищо друго, освен да се справяте с грипа по най-добрия начин. 

Има неща, които трябва да избягвате и такива, които са препоръчителни: 

1. Не се захващайте със самолечение. Както е казал един немски драматург: „Който се лекува по медицински справочници, рискува да умре от печатна грешка”. Ефектът от самолечението е добър само при наличие на диплома от Медицинската академия. Ако в документа ви за висше образование пише „инженер-технолог”, а не „лекар-терапевт”, най-добре е да се обърнете към специалист. Всеки трябва да прибави в тефтера си телефона на личния си лекар, така както грижливо съхранява телефона на фризьора, автомонтьора или таксиметровата служба. Цивилизованите хора редовно поддържат контакти с човека, на когото са поверили здравето си.

2. Не си назначавайте лечение, което е помогнало на ваши приятели или роднини с подобни оплаквания. Всеки човек има индивидуални особености, които ще види само лекарят.

3. Не отлагайте лечението. Колкото по-бързо ви се окаже професионална помощ, толкова ефектът ще е по-добър. Грипът не чака и в много кратки срокове може да премине в бронхит, възпаление на белите дробове или нещо друго, също така доста опасно.

4. Не карайте заболяването на крак. Около една трета от хората, позволили си подобно лекомислено поведение, са се обзавели с усложнения. И най-важната работа няма да замени здравото сърце или бъбреци.

5. Внимателно със средствата на народната медицина. Медът, лимонът и мащерката могат да направят чудеса при простуда, но не разчитайте само на тях, ако сте болни от грип. А и съчетаването на народни илачи с медикаменти задължително трябва да се съгласува със семейния лекар.

6. Не икономисвайте пари от лечението. Както докторите обичат да казват „възможно е да се лекуваш безплатно, но да се излекуваш е по-сложно”. Не пестете от анализи и качествени лекарства. Това може да повлече след себе си доста по-сериозни харчове.

7. Към лекарствата подхождайте с разум. Често шумно рекламираните медикаменти струват два-три пъти по-скъпо от слабо рекламираните аналози. Понякога ефективността им може да е еднаква, а друг път – не. Затова, ако се колебаете, посъветвайте се с личния лекар. Не разчитайте винаги на фармацевта, защото все пак аптеките са търговски предприятия.

Коментари