Публикация

Ограничи калориите, за да остарееш здрав




Историята на антиейджинга е преди всичко е история на храненето!

Всички големи медицински школи на старите култури приписват на храната основна роля за предпазването от заболявания. Те се отнасяли към човешкия организъм като към много деликатен инструмент, на който, както на всяка ценна вещ, трябва да се обръща специално внимание.

Начините на изследването му се ограничавали само до наблюдението, което обаче изисквало много добро познаване на природата и растенията. Още на гърците им били известни хиляди различни видове растения и техните свойства. Доста от знанията, които били натрупани тогава благодарение на наблюдения, днес се доказват чрез научни методи.

От историята на древните египтяни знаем, че четири фараона доживяват до 90 г. и дори повече. Тайната на тяхната божествената храна останала скрита за египтяните, но те все пак открили храната на цариците.

В гроба на Рамзес Велики били намерени съдове от т.нар. кралско желе, една пълноценна смес от белтъци, изградени от късоверижни аминокиселини.


Какво е значение на храненето за забавяне на старостта може да се разбере, когато се наблюдават пчелите.

Ако всички пчели се родят генетично еднакви и само на една от тях се даде специален фураж, който е съставен предимно от късоверижни аминокиселини, тази пчела ще живее 20 пъти по-дълго, ще бъде 15 см по-голяма от другите и целият й живот ще бъде посветен на репродукция.

 Силата на този елексир против стареенето бил само един от всичките, от които древните египтяни се възползвали.

Независимо от това, че Клеопатра се къпела в магарешко мляко, се отдавало голямо значение и на виното. Въпреки че съдържащото се в него вещество против стареене – резвератрол, тогава не било открито, неговият ефект бил добре познат.

В 3500-годишния папирус „Смит” има следния текст: „Как да направя от един стар мъж млад!”. Основната субстанция, която помагала, за да се извърши тази трансформация на природата, била сминдух (Trigonella foenum-graecum). Това свойство на подправката се отдава научно на високата концентрация на изофлавон, който е субстанция против стареене.

Следващата голяма епоха, към която се обръщаме, е античността и казаното от Хипократ: „Храната трябва да бъде лекарството ви и вашето лекарство трябва да е храната ви ”.

През Средновековието школата в Салерно била средище на лечебното изкуство, на научния свят и сборен пункт за всички, които сами са искали да предпишат своя дестилат.

 Билковите извлеци в алкохола оформили тогавашното лечебно изкуство, като особено голям бил напредъка с откриването на дестилацията.


Впоследствие по време на Ренесанса бил направен опит да се съберат всички натрупани знания дотогава и по този начин да се предоставят на следващите поколения.

Под перото на граф Луиджи Корнаро се появила Библията против стареенето за следващите 300 години. Поантата в нея е препоръката да не се приемат повече от 1700 калории и половин литър вино за един ден.

Единственият начин, за да остарееш здрав, е ограничението на калориите, което се потвърждава и в модерното схващане за антиейджинга.

Готвачът и лекарят

Исторически погледнато, първите лекари са били всъщност готвачи. Лечението се базирало на кулинарията, което може да се съди и от това, че в Китай менюто за императорите се съставяло от лекар, а не от готвач.

Целта била императорът и придворните да остаряват във възможно най-добро здраве. Най-старата запазена готварска книга против стареене била на един китайски император от 1500 г. пр. Хр.

Ayurveda – знание за живота!

Индийската школа по медицина акцентира основно върху профилактиката на болестите. 70% от обучението е ориентирано към това как чрез храненето да се предпазим от болестите.

В традиционната китайска медицина половината от обучението също е фокусирано върху храната. В древен Китай до аптеките в повечето случаи се намирал ресторант, тъй като аптекарят предписвал правилно хранене като рецепта. По този начин храненето се насочва към определена функция, която в най-широкия смисъл може да се разгледа като ранна форма на това, което днес наричаме functional food.

За разлика от източната, западната медицина не отдава голямо значение на храненето. Не съществува нито такъв предмет, нито такъв изпит. Заради лошото обучение в тази област компетентността на лекарите относно храненето е много ниска. Това трябва да се промени. 


Коментари