Публикация

Рязкото снижаване на теглото стресира организма


Много хора казват – малко ям, а пък качвам килограмите. Като го попиташ кога яде, казва – като се прибера от работа. Това се отнася за 60-70 процента от българите. Основната храна я приемат вечер, а това е изключително опасно и неефективно за сваляне на килограми.

През зимните празници организмът се натоварва най-много с месата и месните изделия.
Ако те се консумират непосредствено преди вечерния сън, разграждането на белтъците на месото и на мазнините довежда до така наречения метаболитен стрес.

Организмът няма възможност да преработи получените съставки, което има интоксикиращ ефект.

Обилното вечерно хранене е особено опасно за бъбреците, сърдечно-съдовата система и особено за черния дроб, през който преминават всички непреработени съставки. В бъбреците, в жлъчката, се образуват конкрементите, създаващи пясъка и камъните в тези органи.

За да се очисти организмът от натрупаните метаболити, е добре да се приема по-лека храна – плодове, зеленчуци и млечни продукти. Те променят РН на организма в алкална посока, докато месото, рибата, яйцата го променят в киселинна. Затова след зимните празници организмът се нуждае от алкализиращи съставки.
Добре е плодовете и зеленчуците да се поемат в сурово състояние без ограничения в количеството, стига организмът да е здрав. Благотворен ефект има и пълнозърнестият хляб. Той съдържа фибри, спомагащи за преработването на голяма част от неусвоените хранителни компоненти.

Млякото има силен детоксикиращ ефект – то подпомага изхвърлянето на натрупаните вредни съставки. С обилното хранене в дебелото черво се появяват микроорганизми, отделящи опасни за организма вещества, а съдържащите се в киселото мляко лактобацили способстват за очистването му. За препоръчване е да се приемат в изобилие минерални води, плодови и зеленчукови сокове.

Така нареченото нерисково отслабване означава теглото да се редуцира с килограм – килограм и половина за седмица или с около 4 до 6 килограма за месец. При рязкото снижаване на теглото по време на гладуване мазнините нахлуват в кръвоносните съдове, което излага на риск съдовете и черния дроб.

Не е полезно да оставим организма да гладува. Зеленчуците и плодовете са много полезни, но трябва да поемаме и белтъчна храна – мляко и млечни продукти. Белтъчната храна е важна и поради друга причина – през зимата множество вируси атакуват организма и не бива да го оставяме с ниска имунна защита. Имунитетът идва главно от белтъка.

В зависимост от енергоразхода, за всеки организъм има определен минимум от калории, под който не бива да снижаваме приема на храна.


Повечето хора са с нисък до умерен енергоразход. Необходимо е да се знае, че е вредно прекалено дълго да оставяме организма на ограничен калориен режим. Безопасната продължителност на определена диета зависи от индивидуалните характеристики на организма.


Ако става дума за два излишни килограма, те могат да се свалят за десет дни, дори ако само изключим хляба от менюто си. Ако се налага по-сериозна редукция на теглото, е необходима консултация със специалист.


Повече или по-малко всяка диета представлява стрес за организма и може да отключи заболявания. Хора, които безразборно се подлагат на диети, вместо да подобрят здравния си статус, го изострят и се налага да се търсят консултации с гастроентеролози, кардиолози, ендокринолози.

Определен хранителен режим трябва да се препоръча от специалист конкретно за дадения човек. Ако е необходимо, се правят изследвания.

Всеки човек е с уникален метаболизъм и с уникални потребности.

Другото рисково поведение е самоволното приемане на хранителни добавки и медикаменти за отслабване. Хранителните добавки не лекуват, не предпазват от болести и не могат да заменят здравословното балансирано хранене.

Когато става дума за медикаменти с доказан клиничен ефект, те се предписват задължително от лекар. Някои имат странични действия, затова е необходима професионална преценка дали препаратът е подходящ за даден пациент.

Коментари