Публикация

Д-р Н. Шарков: Българинът не знае как да си мие зъбите


Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, за националната програма за флуорна профилактика и рецептите за здрави зъби

 


Д-р Шарков, докъде стигна проектът за Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години?

Предстои създаването на работна група между Министерството на здравеопазването (МЗ) и специалисти в областта на денталната медицина. Тя трябва да разгледа програмата изцяло, да я обработи, детайлизира и да даде подробен финансов план за реализирането й. В същността си програмата представлява комплекс от действия, за които държавата ще бъде отговорна, ще ги координира и най-вече - ще ги финансира. Ролята на Българския зъболекарски съюз (БЗС) е до приемането на програмата. Оттам нататък всичко остава в ръцете на общините и здравното министерство, откъдето ще идват парите.

Финансирането няма ли да зависи от Националната здравноосигурителна каса?

Не, по никакъв начин. То ще е прерогатив на държавата. Още от създаването ни като съсловна организация ние твърдим, че държавата е абдикирала от едно свое задължение – здравната профилактика, в случая - за профилактиката на оралните заболявания. Тласък за старта на работата по новия проект дадоха две събития. През миналата година Световната асамблея на здравето прие специална резолюция, с която за пръв път оралните заболявания бяха обявени за социално значими и поставени наред с такива болести като рака.

Резолюцията обръща внимание на всички правителства по света да започне профилактика за оралните заболявания, включително флуорна. Вторият импулс дойде от посещението в България на д-р Мишел Арден, президент на Световната стоматологична федерация. В нейно присъствие проф. Радослав Гайдарски пое ангажимента, че ако БЗС представи такава програма, той ще я защитава в парламента за целевото й финансиране. Това означава, че програмата ще има независим бюджет. Ние изработихме програмата. Започнаха и дебатите в парламентарната комисия, всички парламентарно представени сили подкрепят програмата.

Какви са нейните акценти?
Тя е комплекс от мерки, които целят опазване на оралното здраве. Говорим единствено и само за профилактика, думата лечение не присъства в програмата. Профилактиката на оралното здраве се базира на 5 постулата, водещ от които е флуорната профилактика. Държавата ще реши какъв точно метод да бъде избран. Трябва да се знае обаче, че локалната флуорна профилактика е форма, която се прилага в цял свят.

Как реагирате на критиките за опасностите, които крие флуорирането на питейната вода?

Това в момента не е гвоздеят около програмата, защото флуорирането на питейната вода е един от елементите на ендогенна профилактика. Но това съвсем не означава, че точно тази форма ще бъде въведена. Защото има още три алтернативни методи: приемане на флуорирано мляко, флуориране готварска сол, флуор на таблетки. Хората, които застанаха срещу програмата, не се обърнаха към БЗС. Почуда буди, че изведнъж се обърнаха към институциите, вместо да се срещнат с нас и да си позициите.

Но срещу флуорирането на водата се изказаха и родители.
Искам да питам къде са тези родителски сдружения, когато ние правим тази програма с цел подобряване на оралното здраве. Защо един път не се включиха в нашите инициативи? Защото нашата цел е младото поколение да расте здраво. Парадоксално, но факт: ние, които си изкарваме хляба от зъбния кариес, стимулираме програмата за оралното здраве и то без всякакъв материален интерес.

Колко ще струва програмата?
Годишно между 10 и 15 млн. лв. 10 млн. лв., вложени днес в профилактика, са 100 млн. лв. спестени утре от лечение. В Македония годишно за 400 000 деца се отделят 14 млн. евро за профилактика. В програмата влизат още запечатването на фисурите до две години след показването им, защото това е един ефективен метод. Програмата включва и раздаването на пасти и четки за зъби на децата, за да няма никакви оправдания, че икономическите причини носят вина за болните зъби.


Обучени ли са децата как да си мият зъбите?
Българинът не знае как да си мие зъбите. Той не е мотивиран защо трябва да го прави и оттам произтичат големите беди. Трябва да обучим всички деца на правилна устна хигиена, така че тя да се превърне в част от ценностната система на българина. Установено е например, че флуорната профилактика предпазва до 75% от кариеси у децата. Освен това българските деца не се хранят правилно. Консумацията на бяла захар е много голяма - по статистически данни средно около 35 кг за година. Това е прекалено голямо количество, а знаем, че въглехидратите са основната храна на микроорганизмите, които се съдържат в зъбната плака. Така се стига до зъбния кариес.

Освен това българското дете яде мека храна. То почти се е отучило да дъвче. Тази мека храна спира дъвкателния акт, който от своя страна е изключително важен за здравето на устата. Твърдата храна стимулира обменните процеси. Американски учени са доказали един все още слабо познат в България факт, но известен на нашите лекари по дентална медицина – че дъвкателният акт стимулира мозъка и дейността му и мозъчните процеси.
На всичкото отгоре родителите не водят децата си на преглед при зъболекари.

По задължително здравно осигуряване всички деца от детски градини и училища – около 80 000 на брой, трябва да минат веднъж годишно на преглед през кабинетите по дентална медицина. Но това го правят само 20 %. Кой е виновен за това?! БЗС организира месеци на оралната хигиена, при които независимо от здравната каса абсолютно безплатно около 1500 наши колеги доброволци отварят вратите си за децата и чакат родителите да ги доведат. Резултатът е приблизително същият.


Справочник
. Флуорът е неравномерно разпределен в организма, като най-висока е концентрацията му в зъбите и костите. Според специалистите достатъчният прием на флуор предотвратява кариеса на зъбите и остеопорозата. Основен източник на ценния елемент е питейната вода – в нея съотношението е 1 мг флуор на 1 л вода. Голямо количество флуор се съдържа в рибата (особено треска и сом), орехите и черния дроб. Достатъчно голямо е нивото му в овчето и телешкото месо и в овесените ядки.

. Ендогенна профилактика - провежда се вътрешно чрез прием през храносмилателния тракт на флуорирани питейни води, сол, мляко, флуорни таблетки.

. Екзогенна профилактика - прилага се външно, след като зъбите пробият. Използват се пасти за зъби, вода за уста или дъвки, които съдържат флуор.


Веднага след грипа сменете четката за зъби
Ако сте били болни от грип, веднага след като премине заболяването, сменете четката за зъби, съветват стоматолозите. Старата четка е „работила” в среда, в която е имало грипни вируси, и е замърсена. Винаги използвайте четки от изкуствени косми, препоръчват още зъболекарите. Предимството им е в липсата на канали в средата, каквито имат естествените косми на четките за зъби. В тези канали се развиват вредни микроорганизми.

Коментари