Публикация

Най-добрият "лек" срещу заушката е ваксината


Епидемичният паротит (заушката) отдавна е жертва на предразсъдъци и нелепи твърдения. Носят се слухове, че заболяването гарантира безплодие на мъжете или винаги преминава в менингит.

Заушката е...
Това е остро инфекциозно заболяване, чийто вирус е бил изолиран още през 1934 г. Предава се по въздушно-капков път и поразява слюнчените жлези, ендокринната или нервната система. При ниска температура вирусът е способен дълго време да остане активен, затова пикът на заболяването е през есента и зимата. Инкубационният период (времето от инфектирането до появата на първите признаци) е от 11 до 23 дни. Болният е опасен за околните 7 дни преди и 9 дни след подуването на жлезите.

Симптоми
Температурата се покачва до 38-39 градуса. Първо се подува едната, а след 1-2 дни и другата околоушна жлеза. Понякога се засягат и жлезите под челюстта и брадичката. Болните се оплакват от отпадналост, главоболие и болки в мускулите. Слюнчените жлези също са болезнени, кожата над тях е опъната, лъскава и не е зачервена.

Усложнения
- Орхит. Това е възпаление на тестисите, което може да бъде едностранно или двустранно. Тестисът се увеличава и е болезнен. Орхитът се появява при 15-25% от момчетата, но много рядко може да доведе до стерилитет (безплодие).
- Менингит или енцефалит. Тези увреждания на централната нервна система също се случват много рядко. Температурата се повишава още повече, главоболието е по-силно и е придружено с повръщане, нарушаване на съзнанието и др.
- Панкреатит. Появява се силна коремна болка с гадене и повръщане. В повечето случаи усложнението протича в лека форма.

Лечение
Върху вируса на заушката не действат никакви лекарства. Лечението е симптоматично, т. е. насочено е към облекчаване на оплакванията. Помагат медикаменти, понижаващи температурата, ултравиолетово облъчване, витамини. Задължително е лечението вкъщи при покой. Много е важно да се знае, че изкарването на заболяването „на крак” носи риск от увреждане на тъкани от половата система. Трябва да се приемат много течности (3-4 литра на ден), да се избягват белтъчините и месните продукти. Физическото натоварване трябва напълно да се игнорира.

В повечето случаи подуването и болката в околоушните жлези отшумяват за около седмица. При първите признаци на усложнение трябва да се потърси специализирана помощ.
Най-добрата профилактика е ваксината.

След прекарана заушка се изработва траен имунитет. Случаите на повторно заразяване са много редки, но все пак ги има.

 

Коментари