Публикация

Главоболието може да бъде и самостоятелен симптом


Главоболието е едно от най-разпространените оплаквания. Макар че може да бъде съпровождащ симптом при редица заболявания, най-често то е самостоятелно. Съществуват различни типове главоболие. Появата на който и да е от тях изисква установяване на причината и съответното лечение.

Напрегнато главоболие

То е най-честото. Обикновено е свързано с обтягане на мускулите на главата, врата и раменете. Болката е постоянна, нелокализирана и често стяга главата като обръч. Започва постепенно, нараства интензивно и може да продължи от часове до дни. Лечението се провежда с обезболяващи медикаменти. Релаксиращите процедури също помагат.

Локално (клъстърно) главоболие

То е по-рядко и засяга по-често мъжете. Явява се с внезапна остра болка, концентрирана около едното око, придружена със „замъглен поглед” и често съпроводена със запушване на носа от същата страна. Трае обикновено около 45 минути и може да се появи неколкократно през деня. Обикновено се повтаря ежедневно в продължение на седмица и отзвучава спонтанно. За да се появи отново след месеци или година. Лечението изисква подходящи лекарства както по време на пристъпа, така и за предотвратяването му. Трябва да се избягва употребата на алкохол, тъй като може да провокира появата на пристъп.

Коментари