Публикация

Анаболите и нежеланите ефекти от придобитата сила


Анаболните стероиди се употребяват, за да се увеличи физическата издръжливост и мускулния растеж. Когато хронично се прилагат във високи дози и без медицинско наблюдение, те могат да станат причина за странно и неразумно поведение и имат много странични психични ефекти.

Тези препарати включват тестостерон и всякакви химически и фармакологично свързани с него лекарства, които подпомагат мускулния растеж.
Анаболните стероиди имат андрогенни ефекти (промени в косата или либидото, агресивност) и анаболни ефекти (увеличено протеиново използване, промени в мускулната маса).

 

Тестостеронът се разгражда от черния дроб и приложен през устата се дезактивира толкова бързо, че не може да бъде ефективен. Инжекционният тестостерон пък трябва да бъде видоизменен (чрез естерификация), за да се забави абсорбцията или задържи скоростта на разрушаването му.

Наблюдават се няколко странични ефекта при прилагане на физиологично заместващите дози (в размер на 10 до 50 мг метилтестостерон на ден или негов еквивалент). Атлетите могат да използват дози от 10 до 50 пъти по-големи. При високи дози някои ефекти са ясни, докато други са двусмислени.

 

Анаболните стероиди се употребяват клинично, за да се лекуват ниските нива на тестостерона.

Понеже препаратите са антиметаболити и подобряват протеиновата синтеза, понякога те се предписват и за стопяване на мазнините при лежащо болните или за предпазване на мускулатурата. Някои лекари ги препоръчват на пациенти с мускулна атрофия.

При дълготрайна употреба те могат да причинят еритроцитоза (увеличаване на броя на еритроцитите), ненормален липиден профил (отклонения от обичайните стойности на холестерола и др.), чернодробни отклонения (хепатити и аденом), промяна на настроението (при големи дози) и андрогенни ефекти. Сред тях могат да бъдат откроени акнето, плешивостта, придобиването на мъжки черти и окосмяването при жените, намаляването на количеството на спермата и атрофията на тестисите при мъжете.

Част от страничните ефекти включват развитие на хипертония и левокамерна хипертрофия, влошаване на простатната хипертрофия или рак на черния дроб.

Симптоми и признаци на злоупотребата

Най-характерния признак е острото увеличение на мускулната маса. Размерът и степента на това увеличение са директно свързани с приеманата доза. Пациенти, взимащи физиологични дози, имат бавен и често незабележим растеж, а хората, приемащи огромни количества, могат да увеличат слабо телесното тегло с 2-3 кг на месец.

 

Психологичните ефекти често се забелязват от семейството: ексцентрични промени в настроението, ирационално поведение, увеличена агресивност, дразнимост, повишено либидо и депресия.

Някои от страничните ефекти (оплешивяване, окосмяване на тялото, плътен глас) могат да бъдат необратими. Като добавка, размерът на гърдите при жените може да намалее, вагиналната лигавица да атрофира, менструацията да се промени или спре.  

Злоупотребата с анаболни стероиди се диагностицира при изследване на урината. По този начин метаболитите на анаболните стероиди могат да бъдат открити до 6 месеца (дори след по-дълъг период за някои типове анаболни хормони) след като медикаментите са спрени.
Лекарствените грижи за младите хора трябва да бъдат активни и пациентите да се информират навреме относно рисковете от употребата на анаболни стероиди.

Коментари