Публикация

Менопаузата – нов начин на живот


С настъпването на менопаузата жените започват нова страница в своя живот. Това е времето на преминаване от биологично плодородие към плодотворност в собствения им живот. Времето, когато развиват лични проекти, базирани на собствените им хобита и дейности, излизащи извън фамилните или професионалните рамки. По време на менопаузата жените се отдават напълно в своето самоопознаване и в организиране на личния си живот.

Менопаузата, напълно естествен феномен, е маркирана от спирането на менструацията, дължащо се на прекратяване на производството на хормоните естроген и прогестерон от яйчниците.

Менопаузата идва обикновено около петдесетте години. Много по-рядко може да настъпи преждевременно, около четиридесетте. Някои фактори оказват влияние върху нейната ранна поява: наследствено предразположение, лечение с хормони и облъчвания (при ракови заболявания ) или от въздействието на никотина. Жените, които пушат много и продължително време, могат да получат по-рано първите признаци на недостатък на естрогени. Когато менопаузата настъпва след петдесет и петата година, тогава се говори за късна менопауза.

Менопаузата се предшества от преходен период, така наречената перименопауза. Тя се характеризира с получаване, в различни степени и продължителност, на горещи вълни, раздразнителност, смущение на съня, вагинална сухота, спадане на сексуалното влечение. Признаците продължават за известно време и при една четвърт сред жените, преминали в периода на менопаузата. За различната степен на изява на тези симптоми не трябва да се забравя и ролята и на семейните фактори: децата, вече пораснали, напускат дома, повишена чувствителност или дълбоката потиснатост, намалена сексуалност. Всички те дават отпечатък и върху съпружеските взаимоотношения.

Добрият хигиенен живот, здравословното хранене, физическите упражнения, а при по-тежки случаи и възстановяването на хормонално равновесие с предписания от специалист могат да намалят значително тези аномални прояви.

Механизмът на менструацията осигурява на женския организъм съответна вътрешна регулация. Тя обикновено се запазва и в периода на менопаузата. Краят на биологичната плодородност не води задължително до изчезване на сексуалното желание. В наши дни повечето от жените прекрачват прага на 50-ата си годишнина в добра форма, но появата още на първите симптоми на менопаузата може да ги извади от равновесие. Новото състояние е съпроводено най-често с безпокойство, несигурност и неоправдан страх. Оттук и необходимостта да се приспособят колкото се може по-бързо към новото си състояние.

Особено важно е да не се затварят в себе си, а да споделят своите страхове и грижи с близки, които са в преходен период или са преминали вече в менопаузата. Това ще ги спаси от драматизиране на ситуацията. От друга страна, менопаузата може да провокира някои промени на тялото.
Много е важно те да се приемат като неизбежност и да се търсят начини за придобиване на нов ритъм, за създаване на нови навици за живот.

Коментари