Публикация

Измерване на кръвното


Еталон за точност са живачните апарати

Точно защото е много лесно, обикновено пропускаме да проверим кръвното си налягане, особено ако нямаме оплаквания. Но според специалистите налягането трябва да се мери периодично според възрастта. За младежите над 18 г. – един път годишно. В семействата, в които има хипертония, задължително трябва да се мери кръвното и на по-малките. В по-горните възрастови групи налягането трябва да се мери през няколко месеца, а ако се установи склонност към повишени стойности – много по-често.

Нормално е да има разлика в стойностите на кръвното, измерено на двете ръце при един и същи пациент. В организма няма абсолютна симетрия, поради което се получава малка разлика – до 5–10 мм живачен стълб. При хипертониците може да се появи и по-голяма разлика. Причините са функционални, много рядко може да се яви органична причина.

При първоначалната проверка на кръвното налягане то се мери на двете ръце, след което се мери на тази, на която е по-високо, ако има разлика. Ако е еднакво, се мери на която ръка е по-удобно.

Най-правилно е налягането да се мери в седнало положение

При по-възрастни хора - и в право положение на тялото.
Преди измерването на налягането трябва да се отдъхне поне за 5 минути. За да са обективни резултатите, преди това трябва да не сме пили кафе или други възбуждащи напитки и да не сме се движили интензивно. Разбира се, кръвното може да се мери и при сериозно физическо натоварване, за да се установи как реагира организмът в такива случи.

Кафето може да повиши налягането до 30 минути след приема, но не може да стане причина за трайна хипертония. Дори и хората с умерена хипертония могат да пият до 1–2 кафета на ден, ако не им пречи на съня или не ги превъзбужда.

Понякога при измерването на налягането тоновете се чуват почти до 0. Това се получава при млади хора, които са с много еластични съдове. Или пък при много възрастни, при които е изгубен еластицитетът. В тези случаи обикновено в домашни условия налягането не може да бъде преценено правилно и трябва да се обърнем към лекар.

Общоприето е, че всички апарати за кръвно трябва да се сравняват с живачните апарати

В България все още най-разпространени са т.нар. анероидни апарати (с циферблат и стрелка, която показва стойността на налягането). Те трябва да бъдат сравнявани поне на 6 месеца с живачни в специализирани сервизни пунктове. Услугата не е скъпа.
Днес масово се използват и електронни апарати от различни фирми, които също са постигнали добро качество и достоверност на измерването.

През последните години се установи, че е много важно т.нар. домашно налягане – стойностите на кръвното в домашни условия. Преди това за водещо се приемаше налягането, измерено в работна атмосфера. Нормите за домашно налягане са по-ниски:

то трябва да е под 130 на 80 мм

Пациенти, които нямат добър слух, добра координация на движенията, могат спокойно да ползват електронни апарати, но не на китката, а такива, при които маншетът се поставя на мишницата.
Много е важно да се подбере маншет според обиколката на ръката. Добрите апарати се предлагат с три вида маншети: детски, среден и голям (за много дебела ръка).

Кога да посетите лекаря

Страдащите от високо кръвно налягане обикновено дълго време нямат никакви или поне несъществени симптоми. Шумът в ушите или главоболието много съвпадат с признаците на обикновената преумора. Въпреки това посетете вашия лекар, ако периодично наблюдавате следните симптоми:
- необяснимо силно главоболие
- световъртеж
- учестено биене на сърцето (тахикардия)
- повишено изпотяване
- зачервяване на лицето
- усещане на пулсиране в главата
- напрегнатост и тревога
- влошаване на паметта
- раздразнителност
- понижено самочувствие
- отпадналост
- мускулни спазми
- често уриниране
- подпухнало лице сутрин
- замъглено зрение

Не забравяйте - ако рано откриете хипертонията, шансовете ви за успешно лечение са много по-големи. Не пренебрегвайте симптомите. Най-малкото, което можете да направите, е да си премерите кръвното налягане.

Коментари