Публикация

Как да победим вътрешния огън и свободните радикали


.... II. Вътрешният огън


Възпалителният стрес (вътрешният огън) и оксидативният стрес (свободните радикали) ни състаряват!
Думата „възпаление” винаги се свързва с болка и зачервяване. Противно на това най-опасното възпаление в тялото преминава тихо и безболезнено. Лекарите наричат това възпаление тихо възпаление, или възпаление на стареенето.

Като върха на айсберг

Човек трябва да приеме този процес като голям айсберг, който се образува незабелязано и неговият връх се показва на повърхността след дълго време. Тихото възпаление се натрупва с десетилетия, докато накрая не се изяви във формата на сърдечен удар, алцхаймер или рак. Най-честите причинители на вътрешния огън са лошите мазнини, които причиняват възпаления на стените на съдовете. Друг неприятен момент е бялата захар, която полепва и задебелява клетъчната мембрана. Стените на съдовете се възпаляват като кожата при слънчево изгаряне, което предизвиква сърбеж. Освен това могат да се появят старчески петна, когато глюкозата не се разгражда правилно и се превръща в глюкозин.

Навсякъде се нуждаем от пожарогасители!

Хранителна пирамида, която се гради върху 15 (хранителни – б.р.) антиейджинг звезди, е най-добрата защита от тихия огън. Добрият противовъзпалителен ефект на вторично добитите растителни вещества („нови витамини”) и омега-3 мастните киселини могат да се използват оптимално. Освен омега-3 мастни киселини (риба, орехи, конопено олио) ние се нуждаем и от омега-6 мастни киселини (месо, слънчогледово олио). Тяхното съотношение трябва да бъде 1:2, като неговото спазване има много благоприятен ефект.

Свръхтегло

Свръхтеглото има доста фатални последствия. С него човек не би могъл да остарее здрав и щастлив. Всяка мастна клетка влияе негативно върху здравето и хормоналното ниво. Преди всичко мастните клетки на мазнините, намиращи се около коремните органи, или т.нар. висцерални мазнини, предизвикват много възпалителни фактори, които играят ролята на абсцеси в коремната кухина. Растителните вещества и другите вещества, гасящи вътрешния огън, може да се използват само тогава, когато организмът е имал идеално тяло преди затлъстяването.

III. Свободните радикали

Италианският учен Паоло Джиакомини определя радикалите като безразсъдни френски ергени. Свободните радикали са агресивни, кислородосъдържащи молекули с унищожително действие. Те карат ябълката да изгние, причиняват ръждясването на колата и повяхването на кожата. Организмът разполага със системи, които обезвреждат радикалите, но слънчевото изгаряне, стресът, пушенето и околните влияния могат само да стимулират образуването им.

Хранителни вещества = средства за живот!

Вещества, действащи антиоксидантно, като прихващачи на свободните радикали, се намират в плодове, зеленчуци, в обелката на плодовете и в чая. Богати на антиоксиданти са ягодовите плодове или тъмните зеленчуци с листа като спанак, както и домати, маслини, броколи и тикви. Колкото по-зрели са плодовете и по-тъмни са цветовете им, толкова по-силно е действието на антиоксидантите.

 

 

Откъс от книгата „Сготви си така, че да се подмладиш” на проф. д-р Маркус Метка и Томас Валкенщайнер.

Коментари