Публикация

Профилактиката на зрението при децата е решаваща


За профилактиката на очите при децата, лечението на „мързеливото око” и носенето на очила и лещи разговаряме с доц. д-р Грета Алексиева, ръководител на Катедрата и клиника по очни болести в Медицинския университет - София. Завежда и детското очно отделение в същата клиника. 

Доц. Алексиева, могат ли родителите да предпазят детето си от проблеми с очите или всичко зависи от гените?
- Да, могат. Задължително е всеки родител да заведе  кърмачето през първата една година от живота му на очен лекар. Рискът то да е унаследило част от неговите заболявания е огромен и ние трябва да се намесим навреме. Ако това се направи, последствията са предотвратими. 

Т.е. профилактиката е решаваща?
Разбира се. В Александровска болница се намира единственото за страната, а бих казала и за Балканите, детско очно отделение.

Това е уникална институция. За колегите от цялата страна е станало традиция да препращат децата при нас и ние не ги връщаме. Разбира се, родителите могат да заведат детето си на преглед и в друга очна клиника - държавна или частна. Прегледите са напълно безплатни, защото здравната каса покрива разходите за детски офталмолог. Необходимо е само добро желание от страна на майката и бащата и направление от личния лекар. 

Трябва ли посещението при детски офталмолог да стане част от задължителните профилактични прегледи?
- Ако зависеше от мен, да. Трябва да има задължителен очен преглед и за бебетата. Докато стане време да тръгне на училище, едно дете трябва поне три пъти да е посетило очния лекар – веднъж докато навърши годинка, втори път, когато е на 3-4 г. и още веднъж, преди да стане първокласник. Тогава имаме големи възможности не само да лекуваме, но напълно да ликвидираме някои заболявания.

Кои са най-често срещаните заболявания при децата?
- Болестите на окото зависят от възрастта. Кърмачетата страдат от наследствени и вродени заболявания. Ние можем да ги лекуваме веднага след раждането, ако се налага намеса и общото състояние на бебето позволява.

Ако има някакви съмнения за проблеми, необходимо е веднага да се потърси офталмолог. Оперираме и току що родени, например при конгениталната глаукома – едно много тежко заболяване, при което не трябва да се чака. Вродените глаукоми и катаракти трябва да се коригират веднага.

Извън тези тежки заболявания при кърмачетата най-често се среща конюктивитът. Симптомите му са така популярни, че родителите често сами поставят диагнозата.

 Но има случаи, когато залепва и секретира само едното око на бебето. Тогава не става дума за конюктивит, а за стеснение или запушване на слъзния канал. Събира се секрет, сълзи само в едното око, но липсва характерното за конюктивита зачервяване.

Препоръчваме първо консервативно лечение, а ако се наложи и оперативно. То е много елементарно и родителите не трябва да го избягват поради неоснователен страх от общата упойка – такова поведение би обрекло детето на несигурност. При одраскване или лека инфекция винаги може да последва тежка инфекция на окото.

При децата след една година най-често се среща кривогледството.

Много внимаваме и обстойно проучваме случаите, защото има друго заболяване, свързано с кривогледството – когато едно видимо здраво око не вижда. Това на популярен език се нарича “мързеливо око”, а на научен – амблиопия. Ако го открием у децата навреме, преди да тръгнат на училище, можем да го излекуваме. 

Как установявате дали детето има мързеливо око или наистина само има нужда от очила?
Разполагаме с уникален апарат Plus Optix, който позволява да се определят веднага по компютърен път възможните приблизителни стойности на бъдещите очила.

Детето поглежда към апарата, който е малко по-голям от сешоар и привлича окото със звук и светлина. До минути резултатът е на принтера. Този апарат е създаден именно за заболяването „мързеливо око”.

С подкрепата на столична община проведохме такива прегледи в детските градини в район „Витоша” и много бързо установихме кое от децата страда или е застрашено да развие aмблиопия. Добре е такива масови очни прегледи постепенно да обхванат всички деца в предучилищна възраст. 

Кои други увреждания на детското око освен амблиопията са лечими до пубертета?
Ако детето страда от далекогледство, има големи шансове диоптърът да намалее и накрая да отпадне.

Ако е късогледо обаче, няма шанс това да изчезне или да намалее. Може само да се контролира, за да не нараства. Контакната корекция ни дава възможност да помогнем на децата при нежелание да носят очила.

- На каква възраст може да се сложат контактни лещи?
- Няма долна граница. Слагаме лещи и на бебета, ако се налага. Иначе когато вече едно дете може само да слага и маха лещите, няма проблем да му се предпишат. По-скоро има нежелание у родителите, които неоснователно се притесняват, че децата им няма да свикнат.

Коментари