Публикация

Екологичните продукти удължават живота


Да бъдеш здрав и щастлив – това е мотото на съвременния човек. ХХІ век вкара и ново понятие в речника ни – антиейджинг. Естествено, един от петте стълба на дълголетието е храненето. Не какво да е, а природосъобразното и екологично чисто. То може да бъде обезпечено само от развитието на биологичното (органично) земеделие и производство, основани на следните принципи:
- селскостопанска продукция да се отглежда върху почви, които не са обработвани с химикали поне две години.
- обогатяването да става само с естествени торове, без употребата на хербициди, пестициди или химически съединения за борба с вредителите
- продуктите да се преработват с максимално щадящи физически способи
- забранено са химическото рафиниране, радиационното облъчване, изкуствените и синтетични подсладители, консерванти, ароматизатори, минерализация и витаминизация на продукцията с генетически модифицирани съставки
- да не се използват хормонални препарати за стимулиране на ръста при животните, забранява се даже профилактичното лечение с антибиотици
- плодовете и зеленчуците да се продават в съответствие със сезона.

Действително, изискванията не са малко, но не са и нищо ново. Така са се отглеждали растения и животни векове наред. Проблемът е, че екологичното земеделие е по-трудоемко и повишава себестойността на произведената продукция. Задължително се започва с т. нар. „преходен период”. Той продължава 2-3 години, необходими на земята да се освободи и възстанови от синтетичните вещества, с които е била обработвана.

 

През този период производителите трябва да работят без печалба. Употребата на органични торове и липсата на стимуланти намаляват добива. Естествено, цените на биопродуктите са по-високи. Въпреки това привържениците на биохраните се увеличават.

В САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия продуктите в биомаркетите могат да си позволят и хора от средната класа. Делът на органичното земеделие на Стария континент нараства с 20-30% всяка година.

Основното предимство на екологичната продукция е, че тя е по-полезна. Неотдавна британски учени установиха, че органичните храни, включително месото и рибата, удължават живота на човека. За първи път експертите от Нюкясъл доказаха, че екологично чистите плодове и зеленчуци съдържат 40% повече витамини и минерали в сравнение с отглежданите по досегашния начин. А в органичното мляко има 80% повече антиоксиданти. Според британските учени биохраните съхраняват здравето на човека и на първо място неговата сърдечно-съдова система. Неслучайно търсенето на органични продукти във Великобритания всяка година се увеличава с 25% независимо от по-високата им цена в сравнение с обикновените продукти.

Освен това биохраните са много по-вкусни и не на последно място – тяхното отглеждане съхранява природата и не й нанася никакви вреди.
През пролетта на миналата година българското правителство прие стратегически план за развитието на биоземеделието за периода 2007 – 2013 година.

Основните цели са:
- биологичното земеделие да достигне 8% от обработваемите площи у нас
- да се развие пазарът на биологични продукти
- да се създаде ефективна нормативна рамка за развитие на био- земеделието
- в отрасъла да започне изследователска работа, да се осигурят възможности за образование, обучение, консултантска дейност
- да се установи система за контрол и сертификация

Според законодателството ни биологичното производство се означава чрез надписите „биологичен”, „екологичен”, „органичен” или съкратените варианти „био” и „еко”. Основното изискване за поставяне на тези означения е продуктът действително да е произведен по биологичен начин, което се доказва със сертификат.

Предлагането засега е силно ограничено – на пазара има екохрани като билки, мед, домати, краставици, кисело мляко, хляб, сирене и кашкавал, но все още липсват органичните месни продукти, защото малко се инвестира в животновъдството.

 

Биопродукти могат да бъдат намерени тук-там на щандовете на някои от големите супермеракети, но в твърде малки количества и скромен асортимент. България изнася органични продукти главно за Германия, биомед – за Швейцария, билки и подправки – за Холандия и САЩ, розово масло – за Франция и Холандия.

Добрата новина е, че пазарната ниша, която се отвори с производството на биопродуктите, идеално се вписва във възможностите на нашата страна. Екологичното земеделие е по силите на малки и средни фермери, каквито са преобладаващата част от българските производители. Проблем ще бъде спечелването на доверието. Ще се наложи да убеждават партньори и потребители, че продукцията, която предлагат, действително е екологично чиста. А това е доста бавен процес, през който не са минали окончателно дори и държавите с най-развито биоземеделие.

Коментари