Публикация

Как да запазите мъжа в себе си


Най-новите изследвания показват, че нездравословният начин на живот може да ускори спадането на тестостерона. Това променя не само либидото на мъжете, но увеличава и вероятността от диабет, а също така намалява плътността на костите и мускулната маса.

Вероятно е представителите на силния пол да се изправят и пред сексуални проблеми. Такива са резултатите от проучването на Нов английски изследователски институт в Масачузетс, САЩ.

Несъмнено е, че производството на тестостерон започва постепенно да отслабва към 30–35 годишна възраст. Промените настъпват бавно. Затова и заключенията на ендокринолога д-р Томас Трависън и неговия екип са толкова важни. Повече от 17 години той следи здравословното състояние на повече от 1600 мъже в Бостън. Проучванията са доказали, че мъжете трябва само да променят поведението и начина си на живот, за да може тялото им да си възвърне нормалния хормонален баланс.

Спортисти от най-висока класа, шефове и политици притежават обикновено много високи стойности на тестостерон. Този хормон покачва умението да се налагаш и е притегателната сила на мъжа. Когато говорим за похот, еволюцията е оставила малко шансове на хората. Гените на мъжа се грижат при гледката на една атрактивна жена, понякога само в рамките на няколко минути, тестостеронът да се покачи.

Андролози, уролози, ендокринолози, интернисти и дори гинеколози почти не предлагат на мъжете стратегии срещу застаряването. Пациент на около 50 години, с телесен индекс 26, с нормално кръвно налягане около 130/85, но с намалено либидо и проблеми с възбудата, представлява голям интерес обаче за специалистите по антиейджинг.

 

Експертите знаят, че не става въпрос само за либидото. Симптомите на така наречения андрогенен дефицит имат безкрайно много лица. Отпадналост, отслабване на мускулната сила, сънливост, агресивност, проблеми със съня, депресия, остеопороза и покачване на мазнините в тялото са най-тежките.

Липсата на сексуални хормони потиска и познавателните способности на мозъка. Пациенти с прекаран инфаркт притежават по правило по-ниски нива на андрогенни хормони и често имат повишени стойности на холестерин и кортизон. След изчерпателно проучване, включително на големината на простата и стойностите на нейния специфичен антиген, хормоналната замяна с тестостерон може да бъде взета под внимание. От това по правило печели здравето на костите и мускулатурата.

Количеството на коремните мазнини при мъжете дават обяснение за сърдечните кръвоносни рискове, но също така и за липсата на тестостерон. Но не само при мъжете с наднормено тегло количеството на мазнините в „най-добрите” години се покачва. Причини за това са намаляването на свободния тестостерон и увеличеното му превръщане в естроген. С годините липсата на тестостерон и покачването на естрогена се проявяват по-често и стават много по-ясни за диагностициране при повишени стойности на мазнини в кръвта, диабет и метаболичен синдром. Дали това е причина или последствие все още не е окончателно изследвано.

Коментари