Публикация

При малокръвие забравете за вегетарианската храна


Диетата при анемия включва продукти, съдържащи желязо. Най-богати източници на този микроелемент са говеждото месо, бъбреците, сърцето и свинският черен дроб. 25-30% от желязото в червеното месо се усвоява от организма, докато от храните с растителен произход се усвояват едва 2-10%. Включете в менюто си още яйца, сушени плодове, бобови растения, мая, соя, коприва, спанак, орехи.

Трябва да се знае, че желязото е водноразтворим елемент, затова водата, в която сте варили продуктите, не бива да се изхвърля. Приемът на витамин С ускорява абсорбцията на желязо.

Заради високата си усвояемост прясно изцедените сокове са много полезни при анемия. Първенец сред плодовете, помагащи при малокръвие, е нарът. Сокът от цвекло също ускорява образуването на червени кръвни телца. Преди да го пиете обаче оставете го да престои в хладилника няколко часа. В никакъв случай не посягайте към сока на пълен стомах.

Листните зеленчуци също повишават количеството на желязо в организма. Не забравяйте редовно на трапезата ви да има лук, чесън, боб, грах и пълнозърнести храни.

Коментари