Публикация

Най-добре е лекарствата да се пият с вода


В последните години сокът от грейпфрут се превърна в настолно питие на милиони хора, стремящи се към здравословен начин на живот. Но, както с всичко останало, така и с него не бива да се прекалява. Учените предупреждават, че сокът от грейпфрут лошо се съчетава с лекарствата. Още през 2000 г. те доказаха, че в неговия състав се съдържа вещество, което е способно да взаимодейства с някои медикаменти, ускорявайки скоростта на усвояването им от стомашно-чревния тракт. Тази особеност на цитрусовата напитка е особено опасна за възрастните хора, които приемат лекарства за сърце заедно с обогатения на калций сок. Засиленото действие на сърдечните средства може да предизвика фатални последици.

По инициатива на учените в някои американски списания беше публикуван списък на препарати като противозачатъчни и антидепресанти, чието действие в съчетание със сок от грейпфрут, е непредсказуемо.


Затова забравете за цитрусовата напитка, ако пиете лекарства.

Чай, кафе или мляко? Безопасният вариант е минералната вода.
Възниква логичният въпрос – с какво да приемаме лекарствата? Как стоят нещата с минералната вода, другите сокове, чая, кафето или млякото?

Има редица препарати, които трябва да се пият не с вода, а с определени течности за постигане на желания ефект. Например еретромицинът е най-добре да се пие с алкална минерална вода или мляко. Това правило трябва да се спазва и при лечение с аспирин, сулфаниламиди. Минералната вода подпомага усвояването и на аналгин, тетрациклин и успокоителните средства.

Индометацинът или резерпинът се препоръчва да се пият с мляко. Това се отнася също за мастноразтворимите витамини (Д, Е, К, А) и препаратите, съдържащи йод.

Млякото обаче снижава ефективността на лекарствата, сходни по строеж с белтъците – сърдечните гликозиди, противоязвените препарати.


Сърдечните гликозиди като дигоксин и сулфаниламидите не бива да си пият с плодови сокове, особено киселите. Известно е, че те оказват отрицателно влияние и върху ефективността на антибиотици като еретромицин, сумамед, ампицилин, но усилват активността на аспирина, парацетамола и ибупрофена.

Въздържайте се да приемате лекарства заедно с чай. Танинът, съдържащ се в него, може да образува неразтворими съединения.
Кафето също е доста неподходящо като придружаваща напитка, особено при приема на успокоителни. А и при много други препарати.

Може би знаете, но все пак ще споменем, че алкохолът и лекарствата абсолютно не се съчетават. Някои медикаменти, приети заедно със спиртни напитки, може да се превърнат в гърмяща смес, способна за дълго време да ви изкара от строя и даже да ви убие.

Единственото универсално средство, с което можем да приемаме всякакви препарати, си остава водата със стайна температура. Обикновено е достатъчна четвърт чаша, но при някои медикаменти (салицилати) е необходимо по-голямо количество.

Може би е излишно, но все пак ще споменем, че алкохолът и лекарствата абсолютно не се съчетават. Някои медикаменти, приети заедно със спиртна напитка, може да се превърнат в гърмяща смес, способна за дълго време да ви изкара от строя и даже да ви убие.

Най-безопасният и лесен начин да разберете кое лекарство с коя напитка трябва да се приема е да прочетете листовката или да се посъветвате с личния лекар.

Коментари