Публикация

Анемия по време на бременността

Интервю с доц. Д-р Виктор Златков, дм, Началник ДКБ СБАЛАГ “Майчин дом”-ЕАД-София, акушер-гинеколог и онколог, за анемията по време на бременност.


Доц. Златков, анемията по време на бременност физиологично или болестно явление е?
Това е често срещано състояние, при което общият признак - намаление на хемоглобина и понижено количество еритроцити може да се дължи на физиологични особености или на заболявания, свързани с бременността. Физиологичната анемия се появява в края на бременността, когато настъпва своеобразно разреждане на кръвта поради увеличение с 50% на течната й съставка.

Освен това се повишава и съсирваемостта на кръвта, за да се намали загубата на червени кръвни телца при предстоящото раждане. Анемия може да се предизвика при кръвоизливи по време на бременност и раждане. Специфична група анемии са свързани с липса на някои основни вещества в организма - белтък, желязо, вит. С и фолиева киселина. Най-честа от тях е анемията с дефицит на желязо в 80-90%. Анемии възникват по-често към края на повторна бременност. Специфично състояние е таласемия минор, при което е възможна бременност под контрола на специалист - хематолог.

Какви са признаците, по които една бременна жена може да се усъмни, че има анемия?
Бледи лигавици на кожата и устните, напукана кожа на дланите и петите, косопад, напукани устни, възпаление на лигавицата на устната кухина, изглаждане на папилите на езика, умора, отпадналост, замайване, световъртеж, утежнено дишане, ускорен пулс.

Опасна ли е анемията по време на бременност за майката и за плода и защо?
При клинично проявената анемия се нарушава храненето на тъканите, особено на паренхимните органи, което може да доведе до проблеми във функцията им. Сниженото нивото на общия белтък и глобулините в кръвта е в основата на известен имунен дефицит, рисков фактор за развитието на вътреутробна инфекции и хипотрофия на плода. При по-тежките анемии е повишен рискът за загуба на плода.
Тежестта на протичането на анемиите се определя според нивото на хемоглобина и еритроцитите в периферната кръв. Различават се три степени на тежест:
най-леката е с хемоглобин от 91 до100 г/л, а при най-тежката – под 70 г/л.

Каква е спецификата в лечението на анемиите при бременните?
Целта е да се коригира дефицитът на основните вещества в организма, необходими за изграждане на хемоглобина и червените кръвни телца – белтъчни, желязо, микроелементи и витамини; ликвидиране последиците от кислородния глад при различните органни нарушения на майката и плода. Всяко лечение трябва да започва със създаване на хранителен режим, осигуряващ по естествен път възстановяване на необходимите градивни вещества. Храненето на бременната трябва да е разнообразно с достатъчно белтъчини (2-3 г белтък на 1 кг. тегло), мазнини и въглехидрати с обща калорийност на приетата храна в първата половина на бременността от 2500-2700 ккал на ден, а във втората – 2900-3200 ккал. Нуждите от желязо са 60 мг дн., от вит. С до 70-100 мг на ден, а от фолиева киселина до 40-60 мг дневно.
Приемът на медикаменти трябва да става само след предписване от специалист акушер-гинеколог, тъй като даже витамините в неподходяща доза, могат да имат нежелани ефекти и за майката и за плода.

Колко често една бременна трябва да се изследва за анемия?
Трябва да се следи за симптоми, съмнителни за анемия, да се изисква изследване на периферна кръвна картина поне три пъти по време на бременността: в 12-та, 24-та и 36-та гестационна седмица.

Коментари