Публикация

Грижата за зъбите трябва да започне още от бременността на майката


Доц. д-р Милена Пенева, ръководител на катедрата по детска стоматология към факултета по дентална медицина, МУ-София, за зъбния статус на българина и ролята на държавата

Д-р Пенева, в медийното пространство се изнесоха доста стряскащи данни за зъбния статус на българчетата. Толкова ли е сериозно положението?
Съвсем наскоро приключи едно изчерпателно епидемиологично проучване за децата между 6 и 15 години. Картината стресна дори и мен. Кариозният процес започва много активно още от 5-годишна възраст, като около 88% от децата вече са засегнати от кариес, до 7 години стават 96 на сто и от 7 до 15 г. се движат между 96, 98 и 100%. В Европа този показател дори не се изчислява. Там се отчита процентът на здравите деца, който варира между 65 и 70%.

 Разбрах, че до 18-годишна възраст вече имали по един изваден зъб.
Извадени поради кариес зъби има още след 13-ата година и макар процентът да е малък, е страшно, защото означава, че не са взети абсолютно никакви мерки за овладяването му. Това не се лекува с вземане на хапче. Много са факторите, които го причиняват и се изискват изключително много грижи, не само от страна на зъболекарите, а и на родителите, и на самите деца.

Каква е основната причина, че децата ни са с толкова болни зъби?
Това, което причинява зъбния кариес при нашите деца, е неправилната консумация на въглехидрати, т.е. храненето и лошата орална хигиена.

Стигаме до въпроса за здравната култура и родителската грижа, защото децата не са виновни, те нямат навици да посещават зъболекар. Родителите са тези, които трябва да следят тази част от тяхното израстване и къде остава грижата на държавата?
Ролята на държавата е много важна. Единствената възможност да се вдигне нивото на познание, на информираност, да се мотивират хората да се грижат за собственото здраве е финансиране на обществена програма, която да обхване всички деца, цялото население, да бъдат включени родителите и децата, за да може да се постигне общ успех.

Знам, че Българският зъболекарски съюз е подготвил национална програма за профилактика на денталното здраве. Смятате ли че тя ще се приеме?
Ако една такава програма проработи по правилния начин, само след 10 години патологията ще бъде съвсем различна.

Две думи за флуорната профилактика. Имаше изненадващ родителски отпор.
Флуорната профилактика е изключително подходяща в този момент за нашите деца, защото това е най-евтината възможна профилактика, която дава реален ефект.

Кога трябва да започнат посещенията при зъболекар, на каква възраст? Посещенията трябва да започнат рано. От момента, в който детето има зъби. Което означава от шестия месец. Денталният лекар трябва да присъства още по време на бременността на майката, ако искаме да сме най-точни. Защото тогава той със своите съвети може да помогне за изграждане на здрави зъби.

Какви храни трябва да се консумират, защото казахте че една от причините е неправилното хранене?
Въглехидратите са основната причина и заедно с микроорганизмите се отлагат по зъбна плака. Това се получава само за часове след измиването на зъбите. Затова почистването с четка и паста е толкова важно. Но за да не даваме храна на микроорганизмите, трябва да се контролират въглехидратите и най-вече захарните храни. Да не се приемат между основните хранения. Децата обичат много сладкото, ние не можем да ги лишим от това, но трябва да се контролира. Захар и сладки неща трябва да се приемат в основното хранене. Между закуската, обеда и вечерята трябва да има време, през което да не се консумира нищо. Защото всяко приемане на каквато и да е храна довежда до подкиселяване в плаката и процес на деминерализация
.

Коментари