Публикация

Растителните зародиши удължават живота


IV. 2. Микрохранителни вещества

В последните векове науката се беше концентрирала върху микрохранителните вещества в лицето на обикновените витамини, но в наши дни изследователската дейност е съсредоточена върху изучаването на биоактивните вещества, на „новите витамини”. Голяма част от тези субстанции вече са открити, но особено ценни са четири от тях - изофлавонът, ликопинът, резвератролът и хидрокситирозолът. Те са истински мускетари в борбата срещу болестите и стареенето.

Особености

Всички биоактивни вещества, получени от растения, имат едно сходство с класическите витамини – голямо антиоксидантно и противовъзпалително действие и устойчивост към термическа обработка. Различни заболявания , свързани със стареенето като рак, сърдечносъдови болести и Алцхаймер, могат да бъдат забавени или облекчени чрез хранене, което се базира на микрохранителните вещества. Действието на полифенолите в зехтина например има около 50 пъти по-силно антиоксидативно действие от витамин С.
Другото такова вещество е резвератрола, който се съдържа в обвивките на гроздовите зърна и притежава противовъзпалително действие. То е идеално средство против болката, а пък удължава и живота!

Обвивки и зародиши съдържат най-прекрасните антиейджинг субстанции!

Растенията произвеждат различни есенциални вещества за защита (в обвивката) и за размножаване (в зародиша). Точно те съдържат здравословни за човека субстанции. Независимо дали става въпрос за семка от домат, зърно боб или леща, ядка орех, зародишът съдържа особено важни за развитието на един нов живот субстанции. Това са основно пълноценни аминокиселини, затова зародишите имат славата на биологични “бомби”.

Колкото повече обвивки – толкова по-добра сигурност!

Най-външната обвивка на растението го предпазва от лошите околни въздействия и гарантира преживяването му. Това обяснява защо антиоксидантното действие на 100 г листа от спанак се равнява на ефекта от консумацията на 1900 г краставици. Спанакът има предимно кора и трябва да произвежда повече антиоксиданти срещу UV-лъчи и други вредности в сравнение с краставицата, при която само една малка част е изложена на слънце.


Откъс от книгата „Сготви си така, че да се подмладиш” на проф. д-р Маркус Метка и Томас Валкенщайнер.

Коментари