Публикация

Фитнесът изисква концентрация и добро настроение


Думата фитнес произлиза от английската fit, която означава „да бъдеш във форма”. А това е мечтата на всеки съвременен човек и без спорта, естествено, е неосъществима.

Физическата активност гарантира не само стройно тяло, а и високо самочувствие и завидно здравословно състояние. Затова на фитнес-центъра трябва да се гледа не като на място, наложено от капризите на модата, а като място, където се преодоляват последствията от заседналия ни начин на живот.

 

Преди да посетим фитнес-залата обаче трябва да знаем няколко основни правила, за да се предпазим от грешките на начинаещите.

1. Фитнесът е самотно занимание
Оставете приятелите и компаниите извън залата. Уредите, на които ще тренирате, изискват цялата ви концентрация – тя е основен фактор за успеха в спорта. Жените винаги имат много важни теми за обсъждане и нищо чудно да забравят за какво са дошли.

2. Необходима ви е психологическа настройка
Отивайки в центъра с тренажорите, задължително трябва да имате добро настроение. Вие започвате нов живот, който ще промени външността ви и ще повиши самооценката ви. В това дело ще ви помогнат и най-незначителните детайли. Дори екипът, с който ще спортувате, трябва да ви харесва. Важна е и самата фитнес-зала, добре ли се чувствате в нея.

3. Бъдете решителни
Много начинаещи след няколко седмици не особено интензивни тренировки се отчайват и отказват, защото не виждат рязка промяна във фигурата си. За да се сдобиете със забележими резултати, трябва да прибегнете до борческите страни в характера си. Те ще ви помогнат да превъзмогнете мързела, стеснителността и скептицизма си.

4. Определете целите си
Тръгвайки към фитнес-залата, добре е предварително да сте наясно какво точно искате. В зависимост от поставените цели ще изберете и най-добрия уред за вас.

5. Информирайте се
От вашите познания в областта на фитнеса до голяма степен зависи успеха. Много често спортуващите пренебрегват теорията, разчитайки на интуицията си или прочетеното в популярните списания. За да постигнете целите си, добре е да знаете:
- разположението и названието на мускулите
- основните изисквания на здравословното хранене
- как технически правилно да изпълнявате упражненията
- какви са хранителните добавки, които ще ви помогнат в борбата за стройно тяло
- коя е най-добрата литература по темата

6. Съставете си тренировъчен план
Не взимайте за основа звездите на бодибилдинга. Посъветвайте се с инструктора на фитнес-центъра - на вас ви е необходима индивидуална програма, съобразена с особеностите и възможностите точно на вашия организъм. През два-три месеца променяйте програмата, за да не привикне тялото ви с еднообразното натоварване.

7. Не се стеснявайте
Даже никога да не сте се занимавали със спорт, не се притеснявайте да сложите началото, независимо от възрастта. Желанието ви да промените живота си заслужава уважение и поощрение. Спомнете си за това, ако в залата се чувствате сковано и неуютно.

8. Преразгледайте начина си на хранене
Тренировките няма да дадат желания резултат, ако не спазвате диета, основана на принципите на рационалното и балансирано хранене. Включете в менюто си повече витамини и минерални вещества.

В заключение ще ви дадем още един съвет: реално преценете възможностите си и си поставете достижими цели. В противен случай ви очаква разочарование.

Коментари