Публикация

Профилактична операция срещу рак


Първата у нас профилактична операция срещу рак беше извършена в Университетската болница „Лозенец”. Лекарите спряха развитието на смъртоносно заболяване на щитовидната жлеза при 6-годишно момче. Бащата и бабата на малкия пациент вече са с отстранена щитовидна жлеза. Изследване показало, че момчето със сигурност щяло да развие същия вид рак до 10-годишната си възраст.

Пред репортер на health.bg д-р Любомир Спасов, директор на болницата, съобщи, че детето е в отлично състояние. Според него тази операция се вписва напълно в европейската и световната тенденция усилията на лекарите да се съсредоточават за предотвратяване на болестите, а не за лекуване на усложненията.
По думите му, подобна оперативна намеса е необичайна за България, но при някои състояния е единствената възможност за избягване на инвалидизиращи и смъртоносни заболявания.

„Сега момчето ще живее напълно нормален живот с единствената особеност, че ще приема таблетки с хормоните на щитовидната жлеза.” – поясни известният български хирург.
Операцията е извършена напълно безплатно, под ръководството на австрийския проф. Бруно Нидерле.

Коментари