Публикация

Аналгетиците не лекуват болката


Каквато и да е болката – пулсираща, мъчителна или като пробождане с нож, тя завладява съзнанието ни и ни изважда от равновесие. Но правилно ли е да посягаме към обезболяващи лекарства, когато ни боли зъб, глава или ухо?

Болката е преди всичко ориентир, помагащ да се открие истинската причина за проблема и тя е най-честият повод, който ни отвежда при лекаря. Препаратите, избирателно потискащи болката, се наричат аналгетици. Те обаче не въздействат на причината за неприятното усещане, а само облекчават състоянието ни.

Как възниква болката и може ли организмът сам да се справи с нея?

Способността за търпимост към болка зависи от психологическата нагласа на всеки отделен човек. Съобщението за импулса на болката, който се заражда в органите и тъканите, се предава по нервните влакна към главния мозък. Появата на мъчителното усещане е сигнал за организма ни, че трябва да се погрижим за болното място.

 

Мускулите в тази област се отпускат, променя се обмяната на веществата и кръвообращението. Организмът започва да отделя собствени обезболяващи вещества и ги отправя към проблемното място в тялото ни. Но, ако болката е силна или продължителна, вътрешните обезболяващи ресурси може да не достигнат. Тогава идва ред на аналгетиците.

Съществуват синтетични и полисинтетични препарати, които изключват болката чрез главния мозък. Те са подобни на натуралните обезболяващи вещества, които се отделят от организма. Това са опиатите и се считат за наркотици, защото предизвикват зависимост. Те се продават със специални рецепти и се назначават само в крайни случаи.

Масово познатите аналгетици не са наркотици. Те въздействат главно на периферната нервна система, т. е. потискат болката в мястото, където се е появила и се считат за относително безопасни.

И все пак - оправдано ли е да приемаме аналгетици, когато болката не е силна?

Естествено, ако усещането е търпимо, трябва да се откажем от лекарствата. Главоболието например само може да мине, след като се наспим, разходим на чист въздух или сменим дейността си. Ако болката обаче нарушава плановете ни, дразни ни и не ни позволява да се съсредоточим, може да прибегнем до аналгетик, но без да превръщаме това в навик.

Американски учени са доказали, че при хората, често приемащи обезболяващи при главоболие, се наблюдава обратният резултат. Лекарството провокира нов пристъп. Специалистите твърдят, че аналгетиците са опасни за бъбреците, особено при съчетаването им с препарати, които понижават температурата. Затова при повтаряща се болка с неизвестен произход се обърнете към лекар. В никакъв случай не я потушавайте с аналгетици, тъй като те няма да решат проблема, а само ще отложат диагностицирането на заболяването.

Как да приемаме обезболяващи?

Основното правило е: опитайте се да „излъжете” болката с минимална доза от медикамента. Започнете с половин таблетка и само ако състоянието ви не се подобри, изпийте и останалата част. Това е особено важно за децата и възрастните хора. Експертите препоръчват да се приемат аналгетици не по-често от един-два пъти в седмицата.

Коментари