Публикация

Рефлексодиагностиката открива рак в най-ранна фаза


Интервю на Петър Галев с проф. Николай Зайцев, професор в Московския университет по нефт и газ, катедра „Промишлена екология”, относно новостите в руските методи за диагностика на рак.

Проф. Зайцев, какви новости представихте при посещението си в България?
Аз идвам като представител на научни колективи от биохимици, лекари и инженери, работещи в областта на медицинската диагностика и в разработването на високоефективни лекарствени препарати от Русия. Чрез вас ние можем да получим достъп до европейските пазари, а България да внесе първа в ЕС новаторски методи на изследвания и лечение.

За какви диагностични уреди става въпрос?
Представям един апарат за рефлексодиагностика (това по-скоро е в полето на традиционната медицина, познатото ЕКГ се основава на този принцип), с който се открива в ранен стадий ракът на гърдата. В Русия имаме официални разрешения от Министерството на здравеопазването за мамографски изследвания. Рентгеновите методи откриват тумор с размери минимум 5 мм. А има много разновидности на рака, когато по-малък тумор вече е дал метастази в близки и далечни органи. Рефлексодиагностиката позволява да се открие ракът още в зачатък, когато не само се спасява животът на пациентката, но лечението е миниинвазивно и дори неоперативно.

Как точно става изследването?
Поставят се електроди на гърдите и на други точки по тялото, а уредът показва има ли туморни процеси. Методът е изпитан в Русия, като пациентките, за които новият уред показва проблем, са изследвани след това с ядрено-магнитен резонанс. Съвпадението на диагнозите е било 100%. Но тук ползата е, че изследването с новия уред отнема не повече от 5 – 6 минути при много по-ниска цена.

Кога новият метод за изследване ще бъде достъпен в България?
Вече сме в процес на преговори с български партньори. Обмисляме възможността първоначално да направим напълно безплатна диагностика на желаещите, за да могат и вашите лекари да се убедят в достоверността на метода.

Вие представяте и лекарства от ново поколение.
Те са произведени чрез нанотехнологии и съдържат регулаторни белтъци, които дават „команди” на организма. Вече няколко пациенти пробваха по свое желание лечението против множествена склероза и злокачествени заболявания и резултатите са много обнадеждаващи. Очакваме голям интерес и към лекарствата за късогледство, далекогледство, астигматизъм, катаракта и отлепване и дегенерация на ретината. Тези състояния ще могат да се коригират без операция.

Коментари