Публикация

Бягането е полезно, ако е с мярка


--------------------------------
Бягането е най-простият начин за справяне с излишните килограми и негативните емоции.Всеки може да си го позволи.  Но за да има то благотворен ефект и да не нанесе вреда на здравето,е добре да се следват някои прости правила.
-----------------------------



Бързай бавно! Обикновено става така – щом човек реши, че му е  необходимо повече движение, се хвърля с всички сили. Но, колкото и да е горещо желанието, здравословният начин е да се започне постепенно, стъпка по стъпка. Рязкото натоварване на непривикналия организъм може да навреди, вместо да помогне, предупреждават специалистите. Същото важи и при дълго прекъсване на тренировките.  Започва се с неголеми дистанции, които се увеличават с 5-10 процента на седмица.


Проследяването на пулса е важно

Препоръчва се по време на бягането честотата на пулса да бъде в границите на 65-70 процента от максималните допустими стойности.Как се определят те? Това става, като от 220 се извади възрастта в години. При по-ниски показатели ефективността на тренировките се снижава, а при по-високи има риск от влошаване на здравословното състояние.


Спортно ходене

Това е спокоен, ефективен и полезен за здравето спорт, особено подходящ за нетренирани хора, които страдат от наднормено тегло. Ходенето щади ставите, но отлично укрепва мускулите на гърдите, гърба, краката и прасците.
Тук също трябва да се спазва правилната техника. Първо се стъпва на пети, после плавно се преминава към пръстите на краката. От това зависи крайният резултат.
По-пълните хора задължително първо трябва да започнат със спортно ходене, а след като понижат теглото си могат да  се ориентират към бягането.

Разходът на енергия при бягането и при интензивното  ходене е почти еднакъв – около 100 ккал на 2 км.
И двата спорта правят хората по-общителни, отстраняват стреса, повишават самооценката и увереността в собствените сили.

Всяка тренировка, дори да става въпрос за по-леки натоварвания, трябва да започне със загряване. В началото  всички движения трябва да са плавни и съразмерни. Темпът  и натоварването се увеличават постепенно.
Правилното завършване на тренировката също е важно. В последните метри темпото се снижава постепенно, като се диша през носа. Това дава възможност на сърцето да се успокои.
 Не е полезно веднага след тренировката да се взима горещ душ или да се влиза в сауна. Това може да се прави, след като тялото престане да се поти.

Коментари